Saskia Belleman: “Misdaadverslaggevers leg je nooit het zwijgen op”

Naar aanleiding van de aanslag op Peter R. de Vries presenteerden Welmoed Sijtsma en Charles Groenhuijsen woensdag een extra Op1. Te gast waren: strafrechtadvocaat Meike Lubbers en misdaadjournalist voor Elsevier Gerlof Leistra over meedogenloze criminele wereld, burgemeester van Zaanstad Jan Hamming over bedreigingen en beveiligd worden filosoof Damiaan Denys over de impact van de aanslag op onze samenleving, rechtbankverslaggever Saskia Belleman, voormalig Kamerlid voor het CDA Madeleine van Toorenburg en politiek verslaggever voor WNL Marieke Smits.

Directe collega
Afgelopen dinsdag werd misdaadjournalist Peter R. de Vries midden in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Bij Op1 reageerden woensdag meerdere bekenden en experts op de aanslag. Collega journalist Saskia Belleman is rechtbankverslaggever voor De Telegraaf en zegt dat de aanslag hard is aangekomen. “Het is alsof het nog niet helemaal geland is. Eigenlijk ben je alleen maar aan het werk en bezig met de krant voor de volgende dag. Dat is zo raar omdat het gaat om een directe collega, waarmee ik vorige week nog in de rechtbank heb gezeten.

Wij zwijgen nooit
Ondanks de aanslag blijven misdaadverslaggevers strijdbaar en gewoon hun werk doen. John van de Heuvel plaatste op Instagram de tekst “wij zwijgen nooit” en daar sluit Belleman zich helemaal bij aan. “Dit is een poging om mensen te intimideren en om ervoor te zorgen dat mensen misschien niet meer schrijven over wat ze weten. Dat gaat gewoon nooit lukken, misdaadverslaggevers leg je het zwijgen niet op.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Peter houdt nooit op
Voormalig CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg kende Peter R. de Vries goed en trok tijdens haar werk veel met hem op. Volgens haar is Peter niet weg te denken uit de Nederlandse journalistiek. “Hij is zo belangrijk voor de zaken waar hij zich voor inzet en hij stopt daarna niet. Wij denken misschien ‘de dader is gevonden en door’, maar Peter houdt nooit op en dat is natuurlijk heel mooi om te zien. Wat hij doet, gaat maar door en hij is dus echt niet weg te denken”, aldus Van Toorenburg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Naïviteit 
Wat kan de politiek in Den Haag dan doen om dit soort aanslagen in de toekomst toch echt te voorkomen? Politiek verslaggever Marieke Smits vindt dat er de afgelopen jaren maar weinig is gebeurd. “Je ziet wel dat de politiek heel strijdbaar is, maar je ziet ook een bepaalde naïviteit. Je hoort veel mensen zeggen dat er werk aan de winkel is en dat er nagedacht moet worden, maar dat hebben ze al twee jaar kunnen doen en ik heb eigenlijk weinig zien veranderen.”

Preventie
Volgens Madeleine van Toorenburg ligt de oplossing echt bij preventie. “Het begint bij de jonge jongens. Het zijn de kleine knaapjes die voor een paar centen gewoon iemand omleggen. Ze hebben niks anders te doen, ze horen ergens bij en zijn genadeloos. Er moet echt aandacht komen voor de kleine broertjes en zusjes in onze wijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Minder moorden
Hoe zit het dan met de veiligheid in Nederland? Volgens Gerlof Leistra, misdaadjournalist voor de Elsevier ligt het gevoel van onveiligheid vooral aan de aandacht die verschillende moorden krijgen. “Vanaf 1992 had je soms 280 moorden per jaar. Nu schommelt dat zo tussen de 110 en 120, maar de moorden die gepleegd worden krijgen veel meer aandacht. Iedereen zit er bovenop, maar als je kijkt naar de cijfers zijn er minder moorden.”

Gevoel van onveiligheid
Volgens filosoof Damiaan Denys zijn die cijfers helaas niet waar mensen gevoelig voor zijn. “Mensen kijken naar dit soort aansprekende gevallen en dat gevoel van onveiligheid wordt door deze subjectieve beleving gecreëerd, niet door de cijfers.” De filosoof schrikt dan ook van wat hij elke week in de Nederlandse kranten leest. ‘’Iedere week lezen we in de krant dat er één of ander drugshol wordt leeggehaald. Dan denk ik: wat is er aan de hand onder die zoetsappige hagelslagsamenleving?’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending over de aanslag op Peter R. de Vries terug.

Vergelijkbare artikelen