Angela de Jong over bemoeienis D66 VPRO-documentaire: ”Om dit nou onafhankelijke journalistiek te noemen”

Woensdagochtend zei ze van niks te weten, maar aan het einde van de middag nam D66-leider Sigrid Kaag toch verantwoordelijkheid voor de invloed die D66 en het ministerie van Buitenlandse Zaken probeerden uit te oefenen op de VPRO-documentaire over haar. Hoe onafhankelijk waren de makers van de VPRO? En hoe geloofwaardig is de transparantie nu nog, waar Kaag altijd voor zegt te staan? Het werd gisteravond besproken met televisiecolumniste Angela de Jong en politiek redacteur Thijs Broer.

In januari deed de film over Sigrid Kaag al het nodige stof opwaaien. Politiek redacteur Thijs Broer: ”Nu blijkt dat Buitenlandse Zaken zich hierover helemaal niet zoveel zorgen maakten, maar zij vonden het wel erg dat Kaag in verschillende fragmenten geen gordel om had. In de uitgelekte mails is te lezen dat deze fragmenten eruit moesten. Dat klinkt toch wel als zware druk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Pikant
Kaag heeft een donatie gedaan aan Veilig Verkeer Nederland toen dit gisteren uitkwam. ”In de documentaire zie je dat ze eigenlijk helemaal nooit een gordel om heeft. Het bleek krankzinnig duur te zijn om er een gordel in te monteren.”

Angela de Jong vond het pikant om deze onthullingen te lezen. ”Zeker omdat het de VPRO betreft, die altijd met z’n vingertje staat te zwaaien. Het meest pikant vind ik dat de VPRO bij Buitenlandse Zaken heeft neergelegd welke thema’s in de documentaire naar voren moeten komen. Dan denk ik: dit is van de publieke omroep waarvoor er belastinggeld wordt gebruikt. Waar gaat dit over?”

Volgens de televisiecolumnist van het Algemeen Dagblad mag de VPRO best een standpunt innemen. ”Je mag best als omroep vinden dat zij premier moet worden, maar kom daar dan gewoon voor uit. Om het nou onafhankelijke journalistiek te noemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Angela de Jong en Thijs Broer terug. 

Vergelijkbare artikelen