Ramtin Sadeghpoor en Özcan Akyol over totstandkoming middelbaar schooladvies

Ondanks een buitengewoon hoge Citoscore, adviseerde de juf van Ramtin Sadeghpoor hem naar het vmbo te gaan. Hij zou een taalachterstand hebben. Zijn moeder ging niet akkoord en twee maanden later zat hij op het gymnasium. Nu keert hij terug naar zijn middelbare school, als docent Nederlands. Özcan Akyol had minder geluk. Hij belandde door de vooringenomenheid van zijn juf op de mavo, terwijl hij vwo-advies had.

Het verhaal van Ramtin Sadeghpoor raakte Özcan Akyol. Het is volgens hem een tijdloos probleem. Özcan Akyol: ”Er zijn jongeren met veel talent die ook goed scoren, maar dan is er toch een juf in groep 8 die denkt dat het beter is om het juiste advies niet te honoreren. Kennelijk is er een systeem om dat niet te doen.”

Intuïtie
”Leraren gaan op hun eigen intuïtie af en dat is vaak gebaseerd op het profiel van een leerling. Zij kijken welke etniciteit de leerling heeft, uit welke sociaaleconomische klasse komt een leerling en in welke buurt woont iemand. Dat wordt allemaal meegewogen en daardoor ontstaat een situatie waarin mensen met veel talent op een verkeerde opleiding terecht komen”, aldus Özcan Akyol.

Ondanks de hoge Citoscore besloot de juf van Ramtin Sadeghpoor een advies voor mavo te geven. ”Mijn moeder heeft zich er toen hard voor gemaakt dat er meer in mij zat. Zij heeft er bezwaar tegen gemaakt en veel gesprekken gevoerd met de middelbare school. Toen kreeg ik twee maanden de kans om mij in de havo-vwo klas te bewijzen.” Dit bleek uiteindelijk ook een verkeerd advies waarna Ramtin naar het gymnasium mocht.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ramtin Sadeghpoor en Özcan Akyol terug. 

Vergelijkbare artikelen