Barbara Barend: “Ik vind het lastig dat we vaak dingen bij sporters neerleggen die door de politiek geregeld moeten worden”

Heldere taal van demissionair premier Mark Rutte: Hongarije moet de anti-homowet aanpassen of heeft niks in de EU te zoeken. Ondertussen groeit ook de druk op de spelers van het Nederlands Elftal, die zondag in Hongarije de achtste finale van het EK spelen. Bij Op1 bespreken hoofdredacteur van Helden Magazine Barbara Barend en Tweede Kamerlid voor de PvdA Kati Piri de politisering van sport.

Uitspraken Rutte
Donderdag heeft demissionair premier Rutte Hongarije opgeroepen een procedure te starten de EU te verlaten. Tweede Kamerlid voor de PvdA Kati Piri: “Ik ben trots dat wij een premier hebben die zich zo duidelijk uitspreekt voor de LHBTI-gemeenschap en laat zien dat dit echt niet hoort in de Europese Unie.” Rutte was niet alleen. “Ik heb gehoord dat het er echt heel hard aan toe gaat aan de EU-tafel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geldkraan dicht
Er zijn negen landen die het voorstel om de geldkraan dicht te draaien, niet hebben getekend. Is het dan nog wel haalbaar? “Ik denk dat je nog niet kunt zeggen dat de andere negen landen het niet zouden steunen.” Maar ze vindt het wel zorgelijk. “We laten het steeds maar gebeuren. De enige manier om deze mensen echt te raken, is in de portemonnee.”

Politiek tijdens het EK
De KNVB is een actie gestart met speldjes en ook Oranje-aanvoerder Wijnaldum draagt zondag een OneLove-aanvoerdersband. Volgens sommigen is dat niet genoeg en zouden sporters zich bijvoorbeeld ook online meer moeten laten horen. Sportjournalist Barbara Barend: “Ik vind het lastig dat we vaak dingen bij sporters neerleggen die door de politiek of door bonden geregeld moeten worden. Wijnaldum wil een stem geven aan de mensen die die stem niet kunnen geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kati Piri en Barbara Barend terug.

Vergelijkbare artikelen