Frank Oostdam over reisadviezen: “Er is een enorme verwarring en daar moeten we vanaf”

Kunnen we straks zorgeloos op vakantie? Vandaag gingen in Europa zeven nieuwe landen van ‘oranje’ naar ‘geel’ en daarmee lijkt een zomer zonder veel regels en beperkingen weer een stap dichterbij. Toch kunnen we nog niet alle zorgen laten varen. Bij Op1 vertellen MAX Ombudsman Jeanine Janssen, directeur van brancheorganisatie ANVR Frank Oostdam en Corendon-baas Steven van der Heijden alles over de huidige regels en voorwaarden.

Onduidelijkheid
Er is nog veel onduidelijkheid over het reizen. De reisorganisaties worden platgebeld. Frank Oostdam: “Het is een soort informatiejungle en dat verwijt ik niemand. Er is enorme verwarring en daar moeten we met elkaar zo snel mogelijk uitkomen.” Hoe doen we dat? “Door in ieder geval te streven naar dat EU-certificaat zodat we ongecompliceerd door Europa kunnen reizen. En hopelijk daarna ook buiten Europa.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vliegvakanties
Steven van der Heijden van Corendon raadt aan dit jaar niet met de auto, maar met het vliegtuig naar verdere bestemmingen te gaan. “Als je nu met de auto door verschillende landen gaat rijden wordt het complex, want dan moet je elke keer als je een grens nadert gaan bedenken en plannen hoe je die grens overkomt.” Met het vliegtuig is volgens hem eenvoudiger. “Als je vanuit hier vliegt blijf je op één plek.”

Europees beleid
Jan Paternotte van D66 wil een meer Europees beleid. “Als je dit nou gewoon met Europese landen samen doet.” Dinsdag komen de minister bij elkaar in Luxemburg. “Dan moeten ze wat ons betreft gewoon zoveel mogelijk één systeem in Europa gaan handhaven. Dat maakt het ten minste overzichtelijk.” Het is volgens Jeanine Janssen nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. “Je ziet nu al dat de lidstaten er verschillend mee willen omgaan. Dinsdag moeten ze dan samen tot één idee komen, ik zie dat niet zo snel gebeuren.”

Pakketreizen
Jeanine Janssen is voorstander van een pakketreis. “Want dat heb je het fatsoenlijk geregeld. Reisorganisaties zijn verplicht het goed voor je te regelen.” Corendon-baas Van der Heijden: “Als een land van kleur verschiet geven we mensen die daar zijn de keuze om terug te komen of hun vakantie af te maken. Ze worden dan in ieder geval goed geïnformeerd.”

Kijk hier het hele gesprek met Jeanine Janssen, Frank Oostdam & Steven van der Heijden terug.

Vergelijkbare artikelen