D66-Kamerlid Jan Paternotte: ”We zijn flink op stoom met vaccineren, maar we zijn er nog niet”

Wetenschappers maken zich grote zorgen om de Indiase coronavariant, die in het Verenigd Koninkrijk voor veel paniek zorgt. Deze ‘delta-variant’ zou zo’n 50% besmettelijker zijn dan de Britse versie van het virus. Kunnen we ook een opmars in Nederland verwachten? Bij Op1 bespraken viroloog Ab Osterhaus en Kamerlid van D66 Jan Paternotte de situatie.

Hoe zorgelijk is de Indiase variant? Viroloog Ab Osterhaus: ”Er zullen altijd varianten blijven ontstaan. De bescherming van de vaccins is redelijk goed, ook tegen deze varianten. Dit is voor de toekomst ook iets waarmee we rekening moet houden.”

Vaccinatietempo
Het is volgens Osterhaus belangrijk dat het vaccinatietempo hoog blijft. ”Ik denk dat we even goed moeten uitkijken dat we de vaccinatie echt doorzetten en dat alle jonge mensen ook gevaccineerd worden. Ik denk dat er niet veel gaat gebeuren als we aankomende winter allemaal gevaccineerd zijn. Als er groepen zijn die vrij bewegen en niet gevaccineerd zijn: dan houd ik mijn hart vast.”

Ab Osterhaus snapt dat mensen blij zijn dat het vaccineren momenteel rap gaat en dat reizen ook steeds weer iets makkelijker gemaakt wordt. Toch waarschuwt de viroloog wel: ”Ik denk dat we er bij terugkomst toch rekening mee moeten houden dat de kans er is dat je in quarantaine zou moeten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vliegverbod 
Kamerlid van D66 Jan Paternotte vreest voor het ergste en pleit daarom voor een vliegverbod voor landen zoals India. “We zijn flink op stoom met vaccineren, maar we zijn er nog niet. Daarom moeten we proberen zo’n veel besmettelijkere variant echt af te remmen.”

Frankrijk en Duitsland hebben een vliegverbod voor India, maar Nederland wijkt daar momenteel vanaf. Jan Paternotte: ”Het OMT geeft het advies om dit met de landen 0m je heen te besluiten, anders krijg je een gatenkaas.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus en Jan Paternotte terug. 

Vergelijkbare artikelen