Jannine van den Berg over internationale politieoperatie: “Criminelen zijn gewoon zelf mond-tot-mondreclame gaan maken voor de telefoon”

Duizenden criminelen communiceerden ermee de afgelopen tijd: de zogenaamd niet te kraken telefoon ANOM. Dat kwam ze duur te staan. De telefoon bleek onderdeel van een gigantische internationale undercoveractie en leidde wereldwijd inmiddels tot honderden arrestaties. Bij Op1 vertelt Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid, alles over deze spectaculaire actie.

Mond-tot-mondreclame
De telefoon werd op de markt gebracht door de FBI. “Die criminelen hebben de telefoon zelf aangeschaft en die waren zo enthousiast over de mogelijkheden, dat ze ook mond-tot-mondreclame zijn gaan maken. De Nederlandse politie heeft daar niks voor te doen.” Het ging volgens Van den Berg allemaal vanzelf. “Criminelen willen heel graag met elkaar communiceren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Hoogtepunt
Waarom besloot de FBI nu te stoppen met de operatie? Jannine: “Je moet ergens een punt zetten, en dat doe je het liefst op een hoogtepunt.” Ze legt uit dat het belangrijk was dat criminelen de telefoons echt nog gebruikten en niet massaal weggooiden. Ook kost het gewoon een heleboel mankracht om zo’n operatie gaande te houden.

Nederland
In Nederland leidde de wereldwijde actie tot 49 arrestatie. “Het ging bij Nederlandse gebruikers vooral om de synthetische drugsmarkt. Het ging in dit geval heel veel over gesprekken en plannen die ze maakten over nieuwe drugslabs. Op deze manier wisten we precies waar we ze konden vinden.” Het zijn volgens Van den Berg grote vissen. “Maar ik denk dat we nog meer grote vissen kunnen vinden als we gaan graven in de informatie die we nu hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jannine van den Berg terug.

 

Vergelijkbare artikelen