Ruben Terlou: “China heeft zich tijdens de pandemie willen opwerpen als redder in nood”

China is onderweg weer de grootste wereldmacht op aarde te worden. Mede de coronacrisis zorgde ervoor dat het Westen afhankelijker werd van Chinese technologie en spullen. China-deskundige Henk Schulte Nordholt schreef er een boek over: ‘Is China nog te stoppen?’. Schulte Nordholt schoof samen met filmmaker Ruben Terlou aan bij Op1 om uit te leggen hoe China zijn positie wist te verstevigen, terwijl het Westen wankelde onder de coronapandemie.

Redder in nood
Volgens filmmaker Ruben Terlou heeft China slim gebruikt gemaakt van de pandemie om de relatie met verschillende andere landen te versterken. “China heeft zich willen opwerpen als redder in nood. Het land heeft enorm gebruik gemaakt van de pandemie door banden aan te halen met verschillende landen en medische hulp te bieden.”

Propaganda-apparaat 
Volgens Terlou kan China bijna als een soort reclamebureau met de staat omgaan. “Ze zijn aan de ene kant overgegaan op een enorme repressie, binnenlands, maar ook wel buitenlands. Doormiddel van diplomatieke dwang en door landen te straffen die opriepen tot onafhankelijk onderzoek. Aan de andere kant hebben ze het propaganda-apparaat aangezet. We wisten al dat ze dat in het binnenland heel goed konden, maar dat hebben ze nu ook in het buitenland gedaan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Laboratorium 
Dan is er ook nog de vraag of het coronavirus uit een lab komt, of dat het per ongeluk is ontstaan. Henk Schulte Nordholt  durft er niet veel over te zeggen, maar heeft zo zijn twijfels. “Het veronderstelt dat er een bepaalde transparantie op tafel komt. Ik ben geen viroloog maar het ligt op 1 km afstand. Het is misschien niet met opzet geweest, misschien was het wel voor dieren.”

Kijk hier het hele gesprek met Ruben Terlou en Henk Schulte Nordholt terug.

Vergelijkbare artikelen