Jetske van der Schaar over goedgekeurd medicijn tegen Alzheimer: ”Voor het eerst van mijn leven is er hoop”

De FDA keurde maandag een nieuw baanbrekend medicijn goed tegen Alzheimer. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Alzheimer-medicijn de ziekte echt kan remmen, in plaats van alleen tijdelijk de symptomen kan onderdrukken. Jetske van der Schaar is drager van het Alzheimer-gen en weet dat ze over vijftien jaar de eerste klachten kan verwachten. Ze doet tegenwoordig ook zelf wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Zal dit nieuwe medicijn voor haar hét verschil kunnen maken? Maandagavond vertelde ze er samen met neuroloog en directeur van het Alzheimercentrum, Philip Scheltens alles over.

Het medicijn dat gisteren is goedgekeurd kan de ziekte remmen. Directeur van het Alzheimercentrum Philip Scheltens: ”Dit medicijn pakt de ziekte in de oorsprong aan en dat is bijzonder. De ziekte wordt echt opgeruimd. Een aantal patiënten waren na een paar maanden al schoon. Tot van kort was dat echt helemaal niet mogelijk.”

Statement
Ondanks de uitkomsten van de onderzoeken was er veel discussie over het medicijn. Philip Scheltens: ”Dat komt omdat het effect van de opruimactie klinisch vrij lastig te meten is. De FDA heeft vandaag een statement gemaakt. Dat doen ze alleen bij ziekten waar geen ander middel voor is. Voor alle mensen die denken dat Alzheimer het gevolg is van normale veroudering: dat is niet zo.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoop
Jetske van der Schaar is dus drager van het Alzheimer-gen en dus was het gisteren een bijzondere dag voor haar. ”Voor het eerst van mijn leven is er hoop. Dat hebben we generaties lang niet gehad. Ik hoop dat ik nu wat langer van het leven kan genieten en de dingen kan doen waarvan ik hou, met de mensen die mij lief zijn.”

”Toen dit nieuws naar buiten kwam ontplofte mijn telefoon”, aldus Jetske van der Schaar. De familie van Jetske volgt dit nieuws al een hele tijd en ze hebben veel tegenslagen te verwerken gehad. ”We hebben al zo vaak hoop gehad en het werd nooit iets. Ik heb ze ook op moeten bellen om te zeggen: ‘Dit is écht!”’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jetske van der Schaar en Philip Scheltens terug. 

Vergelijkbare artikelen