Advocaat Gerard Spong over Sydney Smeets: “Ik heb zwaardere dingen verdedigd, maar die werken niet op kantoor”

De eigenzinnige strafpleiter Gerard Spong wordt 75 en zit bijna vijftig jaar in het vak. Hoe heeft hij het strafrecht in een halve eeuw zien veranderen en wat doet hij om kwiek en vitaal te blijven? Bij Op1 blikt strafrechtadvocaat Spong terug op de hoogte- en dieptepunten uit zijn lange carrière.

Gezondheid
Spong mag dan nu wel een vitale man zijn, maar hij kreeg meerdere malen te maken met fysieke tegenslagen. Wat heeft dit voor impact op hem gemaakt? Spong: “Als je weer gezond het ziekenhuis uitloopt, dan bedank je God op je knieën dat je het overleeft hebt. Dan ben je eigenlijk misschien wel nog blijer met elke dag dat je leeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Generaties
Spong hoort in het rijtje advocaten met Theo Hiddema en Bram Moszkowicz. Allen flamboyante mannen met mooie auto’s. Is deze generatie tegenwoordig een beetje aan het verdwijnen? Spong: “Misschien moeten ze nog een beetje meer rijpen, maar ik geloof dat er genoeg talent in de jonge garde zit om het ook in de toekomst fantastisch te doen.”

“De advocatuur is wel verzakelijkt en wat agressiever geworden dan vroeger. Dat komt ook wel omdat het vak zelf uitdagender en moeilijk is geworden. We hebben een lawine aan rechtsspraak en toch wel hele moeilijke wetten gekregen.” Hij noemt als voorbeeld het witwassen, dat sinds 2002 strafbaar is. “Het vak is gewoon ontiegelijk veel moeilijker geworden dan het was.”

Sydney Smeets
De van seksueel overschrijdend gedrag beschuldigde Sydney Smeets werkte twaalf jaar voor het advocatenkantoor van Spong. Toch moest hij weg. Waarom? Spong: “Hoe je het ook went of keert, het leverde reputatieschade op.” Er was volgens hem sprake van een zeer beladen sociaal-ethische norm die in het geding was. “Ik heb zwaardere dingen verdedigd, maar die werken niet op kantoor.” Aldus de strafpleiter. “Ik ben toch helemaal niet verplicht om een soort liefdadigheidsinstelling te worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gerard Spong terug.

Vergelijkbare artikelen