JA21-voorman Joost Eerdmans: “Wij zitten keurig op de reservebank en wachten rustig af.”

De formatie lijkt met de dag ingewikkelder te worden. Gaat het huidige kabinet voor een volgende ronde, gaat de boeg naar links of wordt JA21 misschien wel het alternatief om juist een rechts kabinet te vormen? We bespreken de opties met JA21-voorman Joost Eerdmans en met politiek verslaggever voor WNL Marieke Smits. Ook bespreken we de laatste ontwikkelingen rondom de mondkapjesgate.

Mondkapjesdeal
Het debat in de Tweede Kamer van afgelopen donderdag ging over slechts één persoon: Sywert van Lienden. Met zijn mondkapjesdeal met de overheid hengelde hij een ruime negen miljoen euro binnen. Volgens Marieke Smits reageerde de Kamer verontwaardigd. “Er is door onder andere de PVV, DENK en Volt gevraagd om de negen miljoen die Van Lienden verdiend heeft, terug te vorderen.” Dan was er nog het nieuws dat Van Lienden voor honderd procent vooraf is betaald voor de mondkapjesdeal. Smits: “Hij heeft nul risico gelopen.”

Topje van de ijsberg
Maar niet alleen over de rol van Sywert kwam vandaag aan bod, ook over de rol van het VWS zijn heel veel vragen gesteld. “Meerdere Kamerleden en partijen denken dat dit het topje van de ijsberg is. Rutte zei zelf ook dat er misschien nog wel meer zaken komen bovendrijven. In een crisis ga je natuurlijk sneller in zee met mensen die misschien niet helemaal de juiste bedoelingen hebben.” Aldus Marieke Smits.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vastgelopen
Dan de formatie. Die dreigt wederom vast te lopen nu Mariëtte de Hamer heeft laten weten meer tijd nodig te hebben dan de drie weken die ze in eerste instantie kreeg. Marieke Smits: “Dat zagen we natuurlijk wel een beetje aankomen. Toen we vorige week even niets meer hoorden, dachten we dat de vaart erin zat, maar het bleek juist meer vast te zijn gelopen.”

Wopke Hoekstra
Nu de situatie over Pieter Omtzigt enigszins tot rust is gekomen, lijkt het erop dat Wopke Hoekstra meer zelfvertrouwen krijgt. Hij zei, tot verontwaardiging van PvdA en GroenLinks dat hij niet met beide partijen in zee wil. Habtamu de Hoop is Kamerlid voor de PvdA en zegt juist graag met GroenLinks een kabinet in te willen. “Wij hebben in de hele verkiezingscampagne gezegd dat we, als we een kabinet in gaan, dat met GroenLinks willen en we dat niet zonder een andere linkse partij doen.”

JA21
Volgens Joost Eerdmans moet dit proces maar lekker door sudderen. “Volgens mij moet dit gaan mislukken. Met Rutte weet je het nooit, maar ik verwacht niet dat het CDA met twee linkse partijen in zee zal gaan.” Daarom wacht Eerdmans met zijn partij JA21 rustig af tot er weer iets gebeurd. “Wij zitten keurig op de reservebank en wachten rustig af. Informateur Hamer had al een agenda opgesteld en sloeg linksaf. Wat dat betreft kunnen we beter een nieuwe informateur hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Smits en Joost Eerdmans terug.

Vergelijkbare artikelen