Herman Pleij, Habtamu de Hoop, Steven Brunswijk en Peggy Vrijens koesteren de streektalen

Steeds meer middelbare scholieren doen eindexamen in het Fries. We vieren vanavond bij Op1 de streektaal, waarvan ons land er velen kent. Hoogleraar Herman Pleij, Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop, cabaretier Steven Brunswijk en actrice Peggy Vrijens komen uit alle windstreken van Nederland, maar wat ze gemeen hebben is de liefde voor de voertaal van hun jeugd.

Cabaretier Steven Brunswijk heeft een voorliefde voor de Brabantse streektaal. Een streektaal die steeds minder voorkomt. “Ik denk dat het misschien te maken heeft met een kleine schaamte.” Hij merkt dat veel mensen de zachte ‘g’ kwijt willen raken.  “Ik vind dat best gek. Zodra ik bij de bakker kom, vind ik het fijn dat ik hem in hetzelfde dialect kan aanspreken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Herman Pleij, Habtamu de Hoop, Steven Brunswijk en Peggy Vrijens terug.

Vergelijkbare artikelen