Marjolein van Egmond en Károly Illy over het besluit om niet meer te prikken met Janssen-vaccin

Na AstraZeneca mogen zestig-minners vanaf nu óók niet meer worden geprikt met het Janssen-vaccin. Dat besloot het demissionaire kabinet woensdag na advies van de Gezondheidsraad. Of dat begrijpelijk is en of het verstandig is ook kinderen vanaf twaalf jaar te vaccineren met het oog op besmettingen dit najaar, bespreken we met kinderarts Károly Illy en immunoloog Marjolein van Egmond.

Geeft het besluit om zestig-minners vanaf nu ook niet meer te vaccineren met het Janssen-vaccin ook niet veel onrust? Immunoloog Marjolein van Egmond: ”Het zijn allemaal heel goede vaccins, dat wil ik benadrukken. Pfizer en Moderna moeten we zien als sportwagens, en AstraZeneca en Janssen zijn de gewone personenauto’s. Ze brengen je allemaal waar je zijn wil, maar we zijn nu in de gelukkige positie dat we iedereen een sportwagen kunnen geven.”

Ernstige bijwerkingen zeldzaam
In Nederland is het nog niet voorgekomen dat ernstige bijwerkingen bij jongeren zijn voorgekomen die geprikt zijn met het Janssen-vaccin. Marjolein van Egmond: ”Dat is echt heel erg zeldzaam, maar als je dus iedereen een sportwagen kan geven, waarom zou je dat dan niet doen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccineren kinderen
De EMA maakte vrijdag bekend dat Pfizer ook geschikt is voor de inenting van kinderen van 12-15 jaar. Hoe effectief is dat vaccin voor kinderen in deze leeftijdsgroep? Kinderarts Károly Illy: ”Effectief, want anders had de EMA dit niet besloten. Het is veilig en effectief, dus dit is goed nieuws.”

Het is volgens kinderarts Illy zeker goed nieuws voor kwetsbare kinderen. ”Het advies van ons is niet om alle kinderen in die leeftijdsgroep te vaccineren. Dat zou betekenen dat we ook alle gezonde kinderen in aanmerking willen laten komen voor een vaccin. Daarvoor is het nog te vroeg. We moeten eerst weten of het nodig is om ook gezonde kinderen te vaccineren. Dat weten we nu simpelweg nog niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Károly Illy en Marjolein van Egmond terug.

Vergelijkbare artikelen