Bioloog Auke-Florian Hiemstra: ”We komen echt de gekste dingen tegen in nesten van meerkoeten”

De meerkoet is de meest voorkomende vogel in Nederland en heeft ook het meeste weg van de mens. Bioloog Auke-Florian Hiemstra en stadsecoloog Remco Daalder hebben hun werkende leven in dienst gesteld van de vogel. En die is – naar menselijk gebruik – aan het recyclen geslagen. Het broedseizoen is volop in gang en in de meerkoetnestjes zitten niet alleen takjes en riet, maar ook massaal plastic afval. Is dit noodzaak of zitten er ook voordelen aan het gebruik van plastic? Woensdagavond in Op1 vertelden de mannen er alles over.

Meerkoeten gebruiken dus heel veel plastic afval voor hun nestjes. De reden is nog een raadsel. Auke-Florian Hiemstra: “Misschien kunnen ze niks natuurlijks vinden, maar ook als dit er wel is, zien we dat ze vaak voor plastic gaan. Dat is heel interessant en daar gaat ons onderzoek over.”

De nesten 
Wat komen de onderzoekers allemaal tegen in de nesten van meerkoeten? Bioloog Auke-Florian Hiemstra: ”We komen echt de gekste dingen tegen. Van ruitenwissers, zonnebrillen, telefoonoortjes en zelfs envelopjes voor cocaïne.”

Kijk hier het hele gesprek met Auke-Florian Hiemstra en Remco Daalder terug. 

Vergelijkbare artikelen