Hans Zaaijer: “54% van de Nederlandse bloeddonoren blijkt antistoffen te hebben”

Steeds meer mensen hebben antistoffen tegen het coronavirus vanwege vaccinatie of doordat ze het virus onder de leden hadden. De effecten daarvan zijn onomstotelijk te zien in de huidige besmettingscijfers. Arts-microbioloog van bloedbank Sanquin Hans Zaaijer vertelt dinsdag bij Op1 of dat betekent dat we ook optimistisch vooruit kunnen kijken naar het najaar. Ook schuiven dinsdagavond bij Op1 viroloog Ab Osterhaus en filosoof Marli Huijer aan over hoe het nieuwe normaal er straks uit zou moeten zien.

Bloeddonoren
54% van de Nederlandse bloeddonoren blijkt antistoffen te hebben, aldus Zaaijer. “We weten steeds beter dat het hebben van antistoffen ervoor zorgt dat je niet of nauwelijks ziek wordt, en niet of nauwelijks besmettelijk bent.” Het is volgens hem ook goed nieuws hoe snel deze stijging doorzet. In vier weken tijd is dit percentage twintig procent gestegen. Is dit representatief voor heel Nederland? Volgens Zaaijer wel: “Donoren zijn een redelijke afspiegeling van burgers.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toekomst
Het einde lijkt in zicht. Maar wat dan? Filosoof Marli Huijer:”We moeten echt gaan kijken wat we kunnen leren van wat er de afgelopen anderhalf jaar gebeurd is, maar ook rekening mee houden dat het kan zijn dat er een virusvariant komt waar we gevoelig voor zijn en ziek van worden.”

Volgens Huijer moeten er de volgende keer ook meerdere disciplines in het OMT zouden moeten zitten, niet alleen maar medici en virologen. “Daar moeten andere deskundigen bij, sociologen en onderwijsdeskundigen hebben geen stem gehad om werkelijk mee te beslissen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ab Osterhaus is het er niet helemaal mee eens. “Als je kijkt naar welke landen het goed gedaan hebben, dan zijn dat vooral de landen die vanuit medisch perspectief maatregelen hebben genomen.” Hij noemt als voorbeeld Denemarken. Dit is een land die sneller strenge maatregelen nam en zo veel minder doden. “De scholen gingen daar ook eerder open.”

Vaccinatiebereidheid
Osterhaus maakt zich ten slotte zorgen om de vaccinatiebereidheid onder de groep twintigers en dertigers. “We weten dat daar de vaccinatiebereidheid wat lager is. Het virus circuleert daar en het is een soort morele verplichting voor deze groep om uit deze ellende te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hans Zaaijer, Ab Osterhaus en Marli Huijer terug.

Vergelijkbare artikelen