Attje Kuiken over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden: “Een crisis mag nooit een excuus zijn voor ondernemers of de overheid om het slecht te doen”

Sywert van Lienden heeft aan zijn mondkapjesdeal ruim 9 miljoen euro overgehouden. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens het platform richtte Van Lienden een speciale bedrijfsstructuur op waarmee hij vermogen onzichtbaar kon houden voor de buitenwereld. Maandagavond schoven bij Op1 journalisten van Follow the Money Stefan Vermeulen en Jan-Hein Strop en PvdA-kamerlid Attje Kuiken aan om te bespreken hoe dit kon gebeuren.

Opiniemaker Sywert van Lienden presenteerde zich als weldoener die zonder winst de overheid hielp aan mondkapjes, maar dat bleek anders. Journalist Jan-Hein Strop: “Ze wisten dat er een gigantisch gat zat tussen inkoop en verkoop. Dat hebben ze meteen gezien.”

Zelfvertrouwen
Volgens journalist Stefan Vermeulen staat Sywert van Lienden wel journalisten te woord, maar zegt dan steeds dat hij niet zoveel mag zeggen over de mondkapjesdeal. ”Eén van zijn zakenpartners sprak ik en die reageerde heel laconiek. Het tekent een beetje het zelfvertrouwen dat is ontstaan. Kennelijk hadden zij het vermoeden dat op een gegeven moment zou uitkomen waar het geld zit en hoeveel daarin zit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Is het ministerie erin geluisd door Sywert van Lienden? PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt Kamervragen over de coronadeals van de overheid. “Een crisis mag nooit een excuus zijn voor ondernemers of de overheid om het slecht te doen en daarom wil ik het exact weten.”

‘Schaamteloos’
Dat niet alles goed zou gaan bij de inkoop van mondkapjes op het moment dat er veel behoefte aan was, is volgens Kuiken niet een enorme ramp. ”We wisten dat het veel geld zou kosten en ook dat het niet allemaal goed zou gaan, maar dat het zo mis gaat is ernstig. Het roept veel vragen op dat het zo schaamteloos kon gebeuren. Sywert van Lienden moet zichzelf in de spiegel kijken – dat is niet mijn rol – maar ik wil wel weten welke contacten er zijn gelegd en hoe dit is gelopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Stefan Vermeulen, Jan-Hein Strop en Attje Kuiken terug. 

Vergelijkbare artikelen