Chicco van de Luijtgaarden over de Haagse mat: ”Vanaf anderhalf jaar had ik al een mat staan en die is er echt nooit afgegaan”

De mat, het is geen kapsel maar een dracht. Zo blijkt uit de vandaag te verschijnen ‘Matlas’, een kloek fotoboek vol Haagse mattendragers in hun natuurlijke habitat. De mat is geen exclusief Haags fenomeen, maar de densiteit is er wel het hoogst. Over de voor- en nadelen van ‘kort van boven, lang van achter’ schuiven drie Haagse mattendragers aan, de 19-jarige Chicco en de vijftigers Leon en Joop. Matlas-maker Joost Nijhuis geeft tekst en uitleg over het boek en bijbehorende expositie.

Volgens matjes-expert Joost Nijhuis is de Haagse mat vanuit de popcultuur richting Europa gekomen. ”Op één of andere manier is de mattencultuur in Den Haag uitgekristalliseerd.” Leon Soonius is blij dat de Matlas nu op de markt is. ”Het is gelukkig in Den Haag niet aan het uitsterven, maar in andere steden zie ik het niet meer. Vanaf mijn vijftiende draag ik deze mat en hij is er tussendoor never nooit af gegaan.”

‘Kicken’
De negentienjarige Chicco draagt ook al heel lang met trots een matje. ”Vanaf mijn geboorte had ik echt al een bos met haren. Vanaf anderhalf jaar had ik al een mat staan en die is er echt nooit afgegaan. Het is gewoon ‘kicken’ als je op de scooter zit en de wind erin slaat. Je ziet dan ook iedereen omkijken. Tegenwoordig is natuurlijk alles kort geknipt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Chicco van de Luijtgaarden, Leon Soonius, Joop Berkhuysen en Joost Nijhuis terug. 

Vergelijkbare artikelen