Voorzitter Klimaatberaad Ed Nijpels: “Shell heeft het klimaatakkoord ook gewoon getekend”

De rechter deed gisteren een historische uitspraak: oliebedrijf Shell moet de CO2-uitstoot enorm verminderen. Steeds vaker stappen activisten naar de rechter. Voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels is blij met de uitspraak, maar SGP-Kamerlid Chris Stoffer en klimaatjournalist van De Telegraaf Edwin Timmer vrezen voor de gevolgen van BV Nederland. In Op1 gaan ze hierover in gesprek.

Nederlandse economie
Voor het eerst in de geschiedenis heeft de rechter bepaald dat een grote vervuiler hun beleid moet veranderen. Klimaatactivisten stonden de juichen buiten de rechtszaal. Toch maakt Edwin Timmer zich zorgen: “Dat gejuich is niet het enige wat er aan de hand is, want waar stopt dit?” Hij is bang dat dit ook gevolgen heeft voor andere bedrijven en de politiek.

Hij krijgt hierin bijval van SGP-Kamerlid Chris Stoffer. “Het is niet goed voor het wereldwijde klimaat en het is ook niet goed voor de economie in Nederland. Dit is een voedingsbodem voor meer van dit soort zaken. Als dit allemaal doorgaat, dan gaat dat banen kosten. Dan gaan die bedrijven naar landen toe waar het minder streng in regelgeving is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klimaatakkoord
Oud-VVD’er Ed Nijpels vindt het juist een hele belangrijke uitspraak. “Het onderstreept de koers van Nederland en Europa.” Hij benadrukt dat de uitspraak van de rechter gebaseerd is op het klimaatakkoord van Parijs en maakt zich dan ook minder zorgen om de verplaatsing van bedrijven naar andere landen. “Shell heeft dit akkoord ook gewoon getekend.”

Is de rechter op de stoel gaan zitten van de politiek? Nee, aldus Nijpels. “De rechter volgt gewoon de wet.” Hij vindt dan ook dat zijn gesprekspartners er te veel een principieel probleem van maken. “We zijn het er toch over eens dat klimaatverandering een groot probleem is, dan is het toch niet zo raar om in 2021 maatregelen te nemen?”

Kijk hier het hele gesprek met Ed Nijpels, Chris Stoffer en Ed Timmer terug.

Vergelijkbare artikelen