Korpschef Fred Westerbeke: “Wij moeten ervoor zorgen dat collega’s genuanceerd naar de samenleving blijven kijken.”

Het is vandaag precies één jaar geleden dat George Floyd in de Verenigde Staten op een gewelddadige manier door een politieagent om het leven werd gebracht. Niet alleen in de VS bleek racisme een probleem binnen de politiemacht. Dit voorjaar werden er bijvoorbeeld nog vijf Rotterdamse agenten berispt voor het versturen van racistische appjes. Rotterdamse korpschef Fred Westerbeke wil hier Samen met wijkagent Mat Soares korte metten mee maken.  

Racisme
We hebben nog altijd veel te maken met racisme en dus verbaasde het korpschef Fred Westerbeke nauwelijks dat ook de Rotterdamse politie er mee te maken heeft. “Racisme is wijd verspreid in de samenleving, dus het is niet gek dat dat ook binnen de politie zo is. Tijdens mijn inwerkperiode is mij ook gewoon verteld dat het een onderwerp is waar de politie aan wilde werken.”

Hümeyra
De Rotterdamse politie kwam dit voorjaar slecht in het nieuws na racistische appjes van agenten na de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra in 2018. “Weer een Turk minder”, was toen een van de berichten. Westerbeke: “Ik heb daarvoor mijn excuses aangeboden en gezegd dat ik het echt vreselijk vind voor deze familie. Dat heeft de collega die dit gezegd heeft overigens zelf ook gedaan.”

Zwaar werk
Volgens de korpschef kan het zware werk dat jonge agenten doen zeker bijdragen aan racistische uitingen. “De grote druk die er vaak op jonge collega’s zit heeft zeker zijn invloed. Collega’s die dag in dag uit geconfronteerd worden met verdachten met een bepaalde achtergrond krijgen daardoor soms een eenzijdig beeld. Wij moeten er als organisatie voor zorgen dat deze collega’s weten dat ze niet dingen over één kam moeten scheren en genuanceerd moeten blijven in de manier waarop ze naar de samenleving kijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Fred Westerbeke en Mat Soares terug. 

Vergelijkbare artikelen