Paulien Cornelisse over een goed verhaal: “Er staat iets op het spel, er zit vaak iets van schaamte en vernedering in”

Al sinds 2008 organiseren Paulien Cornelisse en Micha Wertheim ‘Echt Gebeurd.’ Middagen waarop gewone mensen onvoorspelbare, gekke of grappige verhalen aan elkaar vertellen. De gelijknamige podcast is een enorm succes en inmiddels zijn de 75 beste verhalen gebundeld. Bij Op1 vertellen ze over de magie van het verhalen vertellen.

Oorsprong
Wertheim kwam zo’n show eerst tegen in Amerika. “Ik vond het een ongelofelijke opluchting om te zien dat al die mensen daar een verhaal vertelden zonder dat er verwachting was, wanneer maak je nou een grap. Vaak was het daardoor als het grappig was, intenser grappig was, het echt voelde.” Hij vond het uiteindelijk de meest logische manier van optreden. Ook Cornelisse had last van die scoringsdwang in komedie. “Ik had heel erg behoefte aan zoiets en wilde ook gewoon andere verhalen horen.”

Goed verhaal
Wat maakt volgens Cornelisse een goed verhaal? “Ik heb het idee dat het goed wordt als degene die het vertelt door wat er gebeurde op een andere manier is gaan kijken naar de wereld. Er staat iets op het spel, er zit vaak iets van schaamte en vernedering in.” Dat is wat ze bij ‘Echt Gebeurd’ interessant vinden. “Puur door er te zijn, geven ze al heel van zichzelf weg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Paulien Cornelisse en Micha Wertheim terug.

Vergelijkbare artikelen