D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: “Als je zo’n stevig pakket aan maatregelen neerlegt, moet je die ook doorpakken”

Maandagavond bespreken de EU-leiders in Brussel mogelijke sancties tegen Wit-Rusland, nadat het land een Ryanair-vlucht gedwongen aan de grond zette in Minsk om journalist Roman Protasevitsj op te pakken. Protasevitsj is een kopstuk van de Wit-Russische oppositie, hem hangt een doodstraf boven het hoofd. Sjoerd Sjoerdsma van D66 wil een Europees landing- en overvliegverbod. Bij Op1 schuift hij samen met Wit-Ruslandexpert Franka Hummels aan.

Boodschap
Het gedwongen neerhalen van het passagiersvliegtuig geeft volgens Hummels een hele andere boodschap dan voor de rest van de wereld. “Namelijk de boodschap: jullie zijn helemaal nergens meer veilig. In Wit-Rusland niet, buiten Wit-Rusland niet en in het vliegtuig niet.” De journalist vertelt dat vorige week al een belangrijke nieuwsbron, nu weer het oppakken van een journalist. “Mensen zijn heel bang om geen informatie meer te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verklaring
Er verscheen een video met een verklaring van Protasevitsj, waarin hij zegt dat het goed met hem gaat en hij schuldig is. Het is volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma overduidelijk dat dit niet een vrijwillig statement is. “Zeker het statement waarin hij zegt dat hij schuldig is, is iets wat een journalist zoals deze nooit vrijwillig over zijn lippen zou krijgen.”

Sancties
Maandagavond werd bekend dat de 27 EU-landen het luchtruim sluiten. Dit betekent dat vliegtuigen van Belavia niet meer mogen landen in de Europese Unie en dat er ook niet meer over Wit-Rusland gevlogen wordt. “Het is denk ik een hele krachtige reactie. Er moet echt een lijn worden getrokken.” Aldus Sjoerdsma. “Er wordt ook gekeken naar persoonsgerichte sancties naar mensen die verantwoordelijk zijn.”

Het is volgens het Kamerlid nog niet genoeg. “Ik vind dat de Europese Unie niet moet vergeten dat er nog 400 politieke gevangenen vastzitten, die zouden eraan toe moeten worden gevoegd. Als je zo’n stevig pakket aan maatregelen neerlegt, moet je die ook doorpakken.” Waarom gebeurt dit niet? Hij denkt dat het al heel moeilijk was om dit pakket op tafel te krijgen, “landen zoals Hongarije zullen al tandenknarsend toe hebben gegeven aan deze sancties”.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sjoerd Sjoerdsma en Franka Hummels terug.

 

Vergelijkbare artikelen