ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder: “Je krijgt echt in je opvoeding mee dat kansengelijkheid niet voor iedereen is weggelegd”

Het is precies één jaar geleden dat een politieagent George Floyd op een gewelddadige manier om het leven bracht in de Verenigde Staten. Het was de druppel voor velen: overal in de wereld vormden zich grote protesten tegen racisme en het aanhoudende politiegeweld. Bij Op1 bespreken ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder en presentator en journalist Natasja Gibbs of en wat er is veranderd, één jaar na zijn dood. 

Racisme
Volgens presentatrice Natasja Gibbs hebben we, ook in Nederland, een jaar na het overlijden van George Floyd nog altijd veel te maken met racisme. “Denk bijvoorbeeld ook aan het geweld tegen vreedzame demonstranten die tegen zwarte piet demonstreren, maar je ziet het ook bij politici. Denk bijvoorbeeld aan de homeopathische verdunning van Thierry Baudet of de dobbernegers van Annabel Nanninga. Het is echt een samenspel van allerlei structuren.”

Kansen grijpen
Volgens Don Ceder ontkom je van kleins af aan zelfs niet aan racisme. “Ik heb even rondgevraagd nog en veel mensen herkennen dat je vaak het advies krijgt om soms wat harder te werken dan anderen. Dat is niet bedoeld om in een slachtofferrol te kruipen, maar juist om op te staan en echt wel te zeggen dat je je kansen gaat grijpen. Je krijgt echt in je opvoeding mee dat kansengelijkheid niet voor iedereen is weggelegd.” Ook Natasja Gibbs kan zich herkennen in het verhaal van Ceder. “Mijn moeder zei vroeger: ‘de mensen hier zijn niet gewend aan jou. Jij moet maar een manier gaan vinden hoe je daarmee omgaat.’’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Natasja Gibbs en Don Ceder terug.

Vergelijkbare artikelen