Jeroen Pauw: “Het interviewen van een lid van de koninklijke familie is altijd een beetje omgaan met teleurstellingen”

Koningin Máxima is vandaag vijftig jaar geworden. Voor deze gelegenheid mocht Matthijs van Nieuwkerk een bezoek brengen aan het paleis voor een uitgebreid interview dat maandag werd uitgezonden. Het is pas het derde interview met onze koningin alleen, Jeroen Pauw ging hem in 2005 voor. Marcia Luyten schreef de biografie over Máxima die tijdens het gesprek op tafel lag.

Volgens Jeroen Pauw is het interviewen van een lid van het Koninklijk Huis lastig. ”Het is altijd een beetje omgaan met teleurstellingen. Ik bedoel daarmee dat je nooit een echt interview kan maken zoals je dat kan maken met een echt mens. Toch vond ik het op heel veel momenten een heerlijk interview.”

Matthijs van Nieuwkerk
Jeroen Pauw over het gesprek van Máxima met Matthijs van Nieuwkerk. ”Matthijs kan van iemand die niet tot de koninklijke familie behoort, al als vorst benaderen. Hier deed hij dat ook weer fantastisch. Dat kan hij goed en hij creëert een sfeer waarbij je denkt: dat kan nog weleens iets gaan opleveren.”

Toch valt dat bij een interview met iemand van het Koninklijk Huis vaak een beetje tegen volgens Jeroen Pauw. ”Dit gesprek heeft wel heel veel menselijke dingen opgeleverd. Toch zijn er ook kwesties die niet echt uit de verf komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Controlerend en ontwapenend
Biograaf van koningin Máxima Marcia Luyten zag Máxima tegelijktijdig controlerend en ontwapenend zijn. ”Je ziet waar het echt persoonlijk wordt, dan stuurt ze het heel vakkundig. Ik ben heel blij dat het gesprek ook persoonlijk kon worden. Matthijs van Nieuwkerk kan dus ook heel goed een koningin menselijk laten worden.”

Het fragment waarin koningin Máxima vertelt over koning Willem-Alexander vond Marcia Luyten erg mooi. ”Daar zit zoveel in. Het laat zien dat hij haar laat zijn wat ze eigenlijk is. Het is een vrouw die het hart van de man verovert, maar tegelijk ook avontuur nodig heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Pauw en Marcia Luyten terug. 

Vergelijkbare artikelen