Peter Boelhouwer: “We hebben de steeds minder gebouwd en er zijn steeds meer mensen bijgekomen”

We zitten middenin een enorme huizencrisis. Voor 2030 moeten er één miljoen huizen bij komen. Volgens voorzitter van de NVM Onno Hoes en hoogleraar en woningmarktexpert Peter Boelhouwer vraagt deze overspannen markt om grote creatieve oplossingen. Een nieuwe stad in de Flevopolder, Almere drie keer groter maken of toch de Waddeneilanden doortrekken naar Zeeland? Volgens architect Koen Olthuis ligt de toekomst op het water. 

Rigoureus anders bouwen
Voor 2030 moeten we één miljoen woningen hebben bijgebouwd, maar is zoiets wel haalbaar? Volgens Onno Hoes is het om verschillende redenen erg ingewikkeld. “We hebben geen kabinet en ook geen vertrekkend kabinet die dit echt helder op het vizier heeft. Als de verschillende overheidspartijen, provincie, gemeente en het rijk, niet één agenda met elkaar hebben, dan moeten we rigoureus anders gaan bouwen dan dat we tot nu toe gedaan hebben.”

Woningnood
Hoogleraar Peter Boelhouwer is het met Hoes eens: er moet echt iets veranderen. “Sinds de jaren zeventig is de woningmarkt niet zo overspannen geweest. Normaal gesproken zitten we op een woningtekort van ongeveer 1.5 tot 2 procent en dat is nu ruim 4 procent, ruim 300.000 woningen. De verwachting is zelfs dat dat blijft stijgen tot meer dan 400.000 woningen.” Volgens Boelhouwer is het logisch dat de woningnood steeds meer toeneemt. “We hebben de afgelopen jaren steeds minder gebouwd en er zijn steeds meer mensen bijgekomen.”

Goedkoper en sneller
Hoewel het duidelijk is dat er in rap tempo meer woningen gebouwd worden, ligt het bouwen van deze woningen toch lastig. Niemand wil immers een nieuw flatgebouw in de achtertuin hebben staan. Onno Hoes: “Het betekend dat je heel anders moet gaan bouwen, want met het traditionele bouwsysteem bouw je maar heel mondjesmaat een beetje, dus je moet industrieel gaan bouwen. Veel goedkoper en veel sneller.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Waddeneilanden doortrekken
Tot slot gaat het aan tafel over een bijzonder plan: de Waddeneilanden doortrekken, langs de kust, helemaal tot aan Zeeland. Helaas is dat volgens de mensen aan tafel niet de oplossing. Onno Hoes: “Dat krijg je nooit voor elkaar.” Menno Bentveld: “Nee, dat is toch gestoord.” Ook architect Koen Olthuis denkt dat we de Waddeneilanden niet hoeven uit te breiden. Maar volgens hem ligt de toekomst wel op het water: “Laar de polders vollopen met water. Dan heb je meteen het probleem van de wateroverlast opgelost, je slaat daar water op en daar kan je weer drijfhuizen bovenop zetten. Het is niet zo moeilijk.”

Kijk hier het hele gesprek met Onno Hoes, Peter Boelhouwer en Koen Olthuis terug. 

Vergelijkbare artikelen