Marion Koopmans: ”De pandemie is pas over als die over de hele wereld over is”

In veel landen zijn vaccinaties en goede medische zorg minder vanzelfsprekend dan in Europa. Daarom start Giro555 een actie om ook in minder welvarende landen vaccinaties te stimuleren, om zo het virus te bestrijden. Presentator Waldemar Torenstra zet zich in voor deze actie en viroloog Marion Koopmans vertelt woensdag bij Op1 waarom het zo hard nodig is.

Waldemar Torenstra is ambassadeur van deze nieuwe Giro555-actie. ”We moeten het samen doen. Dat is al een jaar de boodschap en we moeten nu laten zien dat dat niet alleen over Nederland gaat, maar over de hele wereld.”

Gemuteerde versies
Er zijn verschillende crisisgebieden waar landen niet zelf kunnen zorgen voor de vaccins en de verspreiding van informatie. Waldemar Torenstra: ”Dat is één component om deze actie te steunen. De ander is dat je de verspreiding van het virus over de hele wereld moet indammen. Anders kunnen er wellicht weer gemuteerde versies van het coronavirus deze kant opkomen.”

Viroloog Marion Koopmans beaamt dat. ”De pandemie is pas over als die over de hele wereld over is. Met het huidige tempo van het uitleveren van vaccins aan landen met lagere inkomens, hebben we het over 2023. Dan zijn pas voldoende mensen gevaccineerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccinaties verdeeld over de wereld
Volgens Koopmans zijn de vaccinaties scheef verdeeld over de wereld. ”AstraZeneca en het Janssen-vaccin zijn toegankelijker voor veel landen omdat ze tegen lagere kosten zijn gemaakt en geen koeling nodig hebben. Zij hebben nu wat problemen, waardoor je de scheefheid in de toegang tot vaccineren groeit. Dat is heel zorgelijk.”

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans en Waldemar Torenstra terug. 

Vergelijkbare artikelen