Gert-Jan Segers: ”Wij hebben de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid genomen en het is nu aan anderen”

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink en de ‘radicale ideeën’ van Mark Rutte voor een nieuwe bestuurscultuur. Toch lijkt het vooral weer te gaan over het onderlinge vertrouwen. Bij Op1 bespreken ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans hoe het verder moet in politiek Den Haag.

Een paar weken geleden had Gert-Jan Segers nog weinig goede woorden te zeggen over Mark Rutte. Nu lijkt dat anders. Segers: ”De verhoudingen waren echt aangetast en het werd ook wel persoonlijk. Toch wordt dat ook wel vrij snel uitgepraat. Uiteindelijk moeten de verhoudingen politiek zijn en niet belast worden door persoonlijk ongemak.”

Wantrouwen
Volgens Gert-Jan Segers is het persoonlijke ongemak opgelost. ”Nu liggen de politieke verschillen op tafel en die zijn cruciaal. Het moet nu niet gaan over het wantrouwen tussen politici, maar over het wantrouwen tussen overheid en burger.”

De partij van Segers was rondom Pasen heel duidelijk: regeren met Mark Rutte werd uitgesloten. ”Ik zie de ChristenUnie nog steeds niet toetreden tot een nieuw kabinet. Wij hebben de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid genomen en het is nu aan anderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De nieuwe bestuurscultuur
Rutte kwam woensdag met een plan een nieuw bureau op te richten met ambtenaren in opleiding. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans ziet hier geen heil in. “Als je menselijke gezichten wil zien, moet je gaan investeren in mensen. Dan moet de Rijksoverheid groter worden. Dit plan gaat helemaal niet werken.”

Rutte zei in het debat dat hij niet wil dat de overheid groter wordt, maar wel dat de overheid sterker moet worden. Wim Voermans: ”Je gaat de problemen niet met honderd of honderdvijftig frisse gezichten oplossen. Als grote bestuurlijke veranderingen wil doorvoeren, dan kost dat de hoofdprijs in mensen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gert-Jan Segers en Wim Voermans terug. 

Vergelijkbare artikelen