Diederik Gommers: “Ik ben blij met dit voorstel, hopelijk zet de voorzichtige daling nu door”

Er zijn tijdens de persconferentie meerdere versoepelingen aangekondigd. Zo kunnen er binnenkort meer buitenactiviteiten plaatsvinden en gaan ook de sportscholen weer open. Bij Op1 reageren intensivist Diederik Gommers en hoofd algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam Anja Schreijer op de persconferentie, de situatie in de ziekenhuizen en bij de GGD. Corendon-topman Steven van der Heijden zag meteen een stijging in het aantal vakantieboekingen.

Voorzichtigheid
Gommers is absoluut tevreden met het besluit van het kabinet. “We zien al zes dagen dat de daling is ingezet. Maar die is nog niet te zien in de ziekenhuizen, dus ik kan me ook voorstellen dat we nog een beetje voorzichtig moeten zijn.”

“Hopelijk hebben we de piek gehad en zet deze voorzichtige daling door.” Gommers vindt het opvallend dat de IC harder daalt dan de ziekenhuisopnames. Hij vraagt zich af of dit te maken heeft met de versoepelingen, “en dus moeten we wel een slag om de arm houden.” Anja Schreijer: “Ik was blij met de pauzeknop.” Het is volgens haar goed dat er voorzichtigheid ingebouwd is.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Koningsdag
Hoe duidelijk zijn de gevolgen van de drukte op Koningsdag? Schreijer: “Door het monnikenwerk door de GGD Amsterdam is duidelijk dat er minimaal zeventien clusters te vinden naar aanleiding van Koningsdag. Dit gaat alleen nog om mensen die zijn getest in Amsterdam, dit zijn er waarschijnlijk dus veel meer.” Het gaat minimaal om 466 mensen. “En dit is het topje van de ijsberg.”

Waarom dalen de ziekenhuisopnames dan alsnog? Dit komt volgens Schreijer door de doelgroep. “De enige groep die nog stijgt is de groep tussen de 18 en 25 jaar.” Dit is een groep die niet snel in het ziekenhuis belandt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Situatie in de ziekenhuizen
De werkdruk is volgens Gommers nog gigantisch. Er is steeds meer uitval. “Steeds meer verplegers maken fouten.” Het duurt te lang. “We willen de kwaliteit leveren die we gewend zijn maar dat kan nu niet.” Een goede oplossing is er niet. Aldus Gommers. “Normaal gesproken minderen we bedden. Dan breng je patiënten naar een ander ziekenhuis en help je elkaar.” Dat is nu niet mogelijk.

Vakantie in het buitenland
Voor het eerst in langere tijd werden er ook versoepelingen aangekondigd wat betref het reizen. Cordendon-topman Steven van der Heijden is hier blij mee en zag het resultaat meteen. “We zagen maandag al een behoorlijke stijging in het aantal boekingen. Maar de echte explosie kwam om kwart over zeven toen Hugo de Jonge aankondigde dat het algemene reisadvies eraf ging.”

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers, Anja Schreijer en Steven van der Heijden terug.

Vergelijkbare artikelen