Coen Verbraak over Molukkers in Nederland: “Het was niet de bedoeling dat ze zich zouden mengen met de Nederlandse bevolking”

Dit voorjaar zeventig jaar geleden moesten ruim twaalfduizend Molukkers noodgedwongen hun thuisland verlaten. Per boot voeren ze naar het onbekende Nederland om hier, in een vreemde wereld, voor een tijdelijke periode te verblijven in de hoop daarna terug te kunnen keren. Maar dit gebeurde niet. In de vierdelige documentaireserie ‘Molukkers in Nederland’ interviewt programmamaker Coen Verbraak veertien Molukkers uit verschillende generaties over dit ingrijpende verhaal. Dinsdag schuift Verbraak samen met Molukkers Frieda Tomasoa en Ben Manusama aan bij Op1 en vertellen ze alles over de serie.

Waarom wilde hij deze documentairereeks maken? “Het is een verhaal wat bij Nederland hoort terwijl de meeste Nederlanders er heel weinig vanaf weten.” Het is volgens hem ongelofelijk wat er allemaal gebeurd is. De Molukkers hadden in de oorlog aan de kant van de Nederlanders gevochten in Indonesië. 12.000 Molukkers kwamen naar Nederland. “Het was niet de bedoeling dat ze zich zouden mengen met de Nederlandse bevolking, dus werden ze gehuisvest in bijvoorbeeld kloosters of zelfs oude concentratiekampen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Coen Verbraak, Frieda Tomasoa en Ben Manusama terug.

Vergelijkbare artikelen