Felix Rottenberg: ”Rutte zei gewoon helemaal niks”

Mark Rutte heeft ‘radicale ideeën’ om de bestuurscultuur in Nederland te veranderen. Maar wat houdt dat precies in? Daarover gaf Mark Rutte gisteravond bij Nieuwsuur dan eindelijk uitleg. Is dit interview de belangrijke stap die de formatie nodig heeft? Direct na Nieuwsuur bespreken we Ruttes plannen met Felix Rottenberg, voormalig CDA-kamerlid, Madeleine van Toorenburg en Kamerlid van BIJ1, Sylvana Simons, die het interview gistermiddag nog probeerde te voorkomen.

Sylvana Simons van BIJ1 vond het ongepast dat Rutte bij Nieuwsuur zijn verhaal deed. ”Het was mij niet te doen om hem te stoppen in zijn vrijheid, want hij mag daar gaan zitten. Toch hebben we heel pittige debatten gehad over rondom het functioneren en hebben in de Kamer gevraagd of hij daar iets aan wil doen. Wij moeten als Kamerleden nieuws steeds uit de media tot ons krijgen.”

Kritiek op Rutte
Rutte vertelde bij Nieuwsuur het interview als VVD-leider te doen. Er was namelijk kritiek van Kamerleden die vinden dat hij dit verhaal in de Tweede Kamer moest houden en niet in een televisiestudio. Volgens Sylvana Simons is dit antwoord van Rutte niet voldoende. ”Zeker als je het gesprek gezien hebt, want het gesprek ging niet over de VVD, maar ik heb vooral een demissionair minister-president gezien en dat vind ik schadelijk.”

Sylvana Simons vervolgt: ”De VVD is blijkbaar niet toe aan nieuw leiderschap, maar de Kamer en het land zijn wel toe aan nieuw leiderschap. Het is Rutte te doen om het vertrouwen van de Tweede Kamer te herstellen, dan is het veel logischer om dit verhaal daar te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Radicale ideeën’
Felix Rottenberg was niet onder de indruk van de ‘radicale ideeën’ voor een nieuwe bestuurscultuur van Rutte. ”Hij zei niks. Hij zei gewoon niks, het was een mislukte interventie. Ik vond het ook geen interview. Ook uit dit interview blijkt dat hij heel ver weg van de praktijk staat.”

De VVD wil heel graag dat het CDA mee gaat regeren. Rutte deed gisteravond een handreiking aan Pieter Omtzigt. Voormalig CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat een kabinet met onder andere het CDA en de VVD mogelijk is. ”Er moet wel echt iets veranderen. Omtzigt is een subliem Kamerlid, maar tegelijkertijd is niemand groter dan de partij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Felix Rottenberg, Madeleine van Toorenburg en Sylvana Simons terug. 

Vergelijkbare artikelen