Arie Verbaan en Brend van den Berg over de surframp in Scheveningen van een jaar geleden

Het is 11 mei een jaar geleden dat zes surfers en zwemmers vermist raakten in de metershoge golven voor de kust van Scheveningen. Een gigantische reddingsactie volgde, maar slechts een van hen overleefde de ramp. Reddingswerker Brend van den Berg was de persoon die die ene overlevende bij de kladden wist te pakken. Collega Arie Verbaan is al 48 jaar actief voor de KNRM en maakte in al die jaren nooit zo’n heftige actie mee. Maandagavond zijn ze samen te gast bij Op1 en blikken ze terug op die donkere dag in mei, die diepe sporen achterliet bij iedereen die betrokken was.

Reddingswerker Arie Verbaan kreeg de onderscheiding uit handen van de enige overlevende van de surframp in Scheveningen. ”Dat was een heel indrukwekkend moment. Het is een onderscheiding met een zwart randje.”

Schuimvorming
Het is nooit eerder voorgekomen dat een heel team van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een onderscheiding heeft gekregen. Op de desbetreffende dag waarop het zo mis ging, was er ontzettend veel schuimvorming in zee. Arie Verbaan: ”Dat zijn algen die op een gegeven moment tot bloei komen. Dat is in de oksel van het havenhoofd gewaaid en daar is een schuimlaag van bijna drie meter ontstaan.”

Reddingswerker Arie Verbaan heeft, in de 48 jaar die hij als vrijwilliger voor de KNRM werkzaam is, nog nooit zoveel schuim gezien. ”Het schuim is heel vettig en als je dat binnen krijgt is dat gewoon vreselijk.” Reddingswerker Brend van den Berg: ”Het probleem is dat het schuim bovenop de waterlaag drijft. Je komt dan boven en wil ademhalen, maar daar ligt dan een laag van twee of drie meter schuim. Dan kun je geen adem halen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Reddingsactie
Brend van den Berg probeerde vanaf een boot surfers te redden. ”Wij worden gelanceerd door een golf. We slaan ook bijna om net nadat we een jongen uit het water probeerde te pakken. Dat lukte niet en die zagen wij eigenlijk voor onze ogen verdwijnen.”

Brend van den Berg heeft met gevaar voor eigen leven de surfers proberen te redden. “We wilden omkeren en toen zag een collega een hand boven het water uitkomen. We zijn er snel heen gegaan en zagen de enige overlevende daar nog zwemmen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Arie Verbaan en Brend van den Berg terug. 

Vergelijkbare artikelen