Michiel van Erp, Anne Stoof en Paul Jager over docureeks ‘De roze revolutie’

Michiel van Erp onderzoekt in zijn nieuwe documentaireserie ‘De roze revolutie’ hoe de LHBTIQIA+-beweging zich de afgelopen vijftig jaar in Nederland heeft ontwikkeld. Hij praat met pioniers uit de homobeweging van de jaren ’60, maar ook met jonge mensen die op dit moment worstelen met de vraag of ze wel mogen zijn wie ze zijn en hoe dat dan moet. Paul Jager verloor veel vrienden tijdens de AIDS-pandemie, Anne Stoof noemt zichzelf ‘queer’, omdat dat “precies niks” zegt. 

Waarom besloot van Erp eigenlijk deze documentairereeks te maken? “Ik dacht, misschien moet ik zelf ook een keertje op de barricade gaan staan, in plaats van alles vanaf de zijlijn maar laten gebeuren.” Hij is zelf ook onderdeel van de homogemeenschap.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Anne is een van de geïnterviewden. Anne is nu in transitie en kan niet wachten om tot man gezien te worden. “Het minst interessante aan mij is dat ik een vagina heb, en dat willen mensen dan horen. Dat wil ik helemaal niet vertellen aan iemand die ik niet ken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Michiel van Erp, Anne Stoof en Paul Jager terug.

Beeld: Henrie Verhoef, De Familie Film & TV / VPRO 

Vergelijkbare artikelen