Niels van der Kaaij over de verdubbeling van het aantal donorharten: “Dit is echt een doorbraak”

Dankzij een nieuwe medische techniek kunnen dokters binnenkort een dubbel aantal donorharten transplanteren. Nederlandse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om harten te transplanteren van donoren die waren overleden na een hartstilstand. Hoe dat precies werkt vertellen Hart-longchirurgen Michiel Erasmus van UMCG en Niels van der Kaaij van UMC Utrecht. Ook Christina van Zuijlen, die op de wachtlijst staat voor een harttransplantatie, schuift aan.

Tot voorheen konden er alleen harten worden gebruikt van mensen die hersendood waren en waarvan het hart dus nog klopte. Niels van der Kaaij: “Dit is echt een doorbraak, vooral voor de patiënten waar we het voor doen. Er staan heel veel mensen op de wachtlijst. Er is een ernstig tekort aan donorharten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De verdubbeling van het aantal donorharten heeft ingrijpende gevolgen voor mensen als Christina van Zuijlen, die op deze wachtlijst staan. Christina: “Dit is natuurlijk fantastisch nieuws.” Volgens Michiel krijgt Christina zeker eerder een nieuw hart. “Met het grote voordeel dat je ook de tijd hebt om rustig het apparaat dat zij nu in zich heeft er weer uit te sleutelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Niels van der Kaaij, Michiel Erasmus en Christina van Zuijlen terug.

Vergelijkbare artikelen