Lale Gül wil in de huidige politiek iemand zoals Pim Fortuyn

Vandaag is het exact 19 jaar geleden dat Pim Fortuyn in koele bloede werd vermoord op het Media Park in Hilversum. Wat hebben we jaren later wel en niet geleerd van de politicus? En wat zijn de parallellen tussen toen en nu? Donderdag bij Op1 bespreken we het met schrijver en genomineerde voor de Pim Fortuyn prijs, Lale Gül en hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, Arendo Joustra.

Lale Gül noemt het een intrigerende man. “Ik zou willen dat we zo iemand ook in de moderne politiek zouden hebben.” Ze vond hem een eloquent stijlvolle man, met progressieve waarden. “Hij gooide het ook niet op etniciteit, zoals we nu bij huidige politici, die islam-kritisch zijn, wel zien. Hij heeft het niet over Nederland terug aan de Nederlanders, of minder Marokkanen of dat soort dingen. Hij was daar heel anders in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gül is dit jaar genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs. “Het is heel eervol, ik had het niet zien aankomen.” De prijs is bedoelt voor strijders van het vrije woord. Gül stapte af van de islam en schreef daar een boek over. Ze kreeg veel kritiek en gaf recent aan dat ze niet doorgaat in haar strijd tegen haar oude geloof. Ze durft dan ook zeker niet te zeggen dat ze de prijs gaat winnen. “Ik heb in die zin wel een beetje de handdoek in de ring gegooid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lale Gül en Arendo Joustra terug.

Vergelijkbare artikelen