Marike Stellinga: “De vrees is dat de levensvatbare bedrijven ook geraakt worden als je alles laat vallen”

Is het tijd om te stoppen met de steunpakketten voor bedrijven? Als je het aan economen van het CPB vraagt wel. Zij adviseren de overheid deze zomer te beginnen met het afbouwen van de steunpakketten. Voorzitter MKB Nederland Jacco Vonhof moet er nog niet aan denken en ook in politiek Den Haag klinkt weinig bijval. Econoom Marike Stellinga weet wat de voor- en nadelen zijn. 

Marike Stellinga: “De economie heeft ons positief verrast, ondanks dat er natuurlijk veel leed is.” De steun heeft volgens haar uiteindelijk een breed positief effect gehad. “Het is toch heel snel naar heel veel ondernemers gegaan.”

Ze begrijpt toch ook wel de redenering van het CPB. “Je wil de nieuwe ondernemers ook een kans geven. Je houdt ook een bepaalde dynamiek in de economie tegen.” Het faillissement is lager dan in economische bloei-jaren. “Dat laat wel zien dat er iets in de hand is.”

Het is volgens Vonhof voor bepaalde branches echt niet mogelijk om te overleven zonder een verlenging van de steun. “Je zou maar een touringcarbedrijf hebben in de bollenstreek en de Keukenhof gaat niet open. Je weet nu al dat je seizoen verpest is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Zombiebedrijven’
“De vrees is dat de levensvatbare bedrijven ook geraakt worden als je alles laat vallen.” Aldus Stellinga. Maar volgens haar hebben branches zoals de detailhandel en horeca normaal gesproken een groot verloop. “Daar ligt natuurlijk wel een kwestie en hebben de economen misschien wel een punt met het afbouwen.”

Vonhof is het hier niet mee eens. “Je gaat toch ook niet tegen iemand met obesitas die voor de deur staat van een ziekenhuis niet zeggen, ‘we nemen u niet op voor uw coronaklachten want je was ook al dik voor de crisis’.” Hij vindt het moreel verwerpelijk. “Je kunt op dit moment gewoon die waterscheiding niet aanbrengen dus moet je kiezen voor wat goed is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jacco Vonhof en Marike Stellinga terug.

Vergelijkbare artikelen