Roxane van Iperen en Frits Barend over hun 4 mei-lezingen

Dinsdagavond hield schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-toespraak in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Nederlanders moeten zich volgens haar meer verdiepen in wat er echt gebeurd is in de oorlogsjaren. En, vindt Frits Barend, denk niet in groepen, maar in mensen. Woensdag vertellen ze over hun 4 mei-lezingen bij Op1.

Het had weinig gescheeld of Frits Jelle Barend was niet geboren. Tijdens zijn lezing vertelde hij het verhaal van zijn ouders en broer die ternauwernood aan de dood ontkwamen. “Een Duitser heeft ons gered en een Nederlander heeft ons verraden. Dus denk niet in groepen, denk in mensen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Roxane van Iperen pleit in haar 4 mei-lezing voor ‘rouw-arbeid’. “Rouw-arbeid is wat je moet doen om te kunnen onthechten van dat was was.” Ze vindt dat er soms te vaak teruggegrepen wordt naar een mooi verleden. “Dan vraag ik me af wat we in hemelsnaam generaties na ons meegeven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Roxane van Iperen en Frits Barend terug.

Vergelijkbare artikelen