Ernst Kuipers over licht bemoedigende besmettingscijfers: “We zitten in een omslagperiode”

Licht bemoedigende besmettingscijfers vandaag. 7336 nieuwe corona-patiënten. Heel veel, maar al twee weken is een dalende lijn te zien. Ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt met corona daalt. Maar de bezetting op de IC steeg wel. Hoe hoopgevend zijn de cijfers? Voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers reageert.

“We zitten een beetje in een omslagperiode.” Aldus Kuipers. De dagelijkse instroom heeft volgens hem de afgelopen week voorzichtig de neiging om te gaan dalen. Het hoogste niveau was op 22 april, sindsdien is er een lichte daling te zien.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hij doet de aanname dat ongeveer de helft van de Nederlanders nu beschermd zijn. Ofwel door een vaccinatie, of omdat ze al corona hebben gehad. “Dan praat je dus nog steeds over 8,5 miljoen mensen die nog bevattelijk zijn.” Volgens hem kunnen de cijfers daarom ook nog echt wel omhoog gaan en moet er niet te veel versoepeld worden tot de cijfers meer dalen.

Code zwart werd steeds vaker in de mond genomen. “Er is nu geen code zwart en dat zal er morgen ook niet zijn.” Volgens Kuipers. Maar het is volgens hem wel ernstig dat ziekenhuizen nog steeds veel andere operaties moeten uitstellen. “In het Erasmus lopen we nu 344 operatiekamerdagen achter. De huidige ic-capaciteit kunnen we volhouden tot eind volgende week, daarna moet er wat van die capaciteit af als we al die patiënten ook echt binnen zes weken willen behandelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kuipers maakte recent de opmerking dat de avondklok niks geholpen heeft voor de besmettingscijfers. Demissionair minister de Jonge was het niet eens met de uitspraak. Heeft Ernst Kuipers spijt van z’n uitspraak? “Nee inhoudelijk heb ik geen spijt. Maar ls je puur kijkt naar de nuance en de gelaagdheid, had ik deze boodschap met nog meer nuance moeten brengen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek Ernst Kuipers terug.

Vergelijkbare artikelen