Uri Rosenthal: ”In dit debat werd een draai gemaakt van personen naar de inhoud”

Het demissionaire kabinet krijgt donderdag het vuur aan de schenen gelegd door de Tweede Kamer. Er wordt gedebatteerd over de openbaargemaakte notulen van de ministerraad in de toeslagenaffaire. Politiek journalist Marieke Smits volgt het debat op de voet en VVD-prominent Uri Rosenthal vraagt zich af: wanneer hebben we weer een regering? Donderdag bij Op1 bespreken ze het laatste nieuws.

Vier weken geleden was één van de spannendste politieke debatten waarin Rutte het heel lastig had. Dat was volgens Marieke Smits nu anders. ”Nu zaten er zes ministers die er strijdbaar waren.” Ook volgens Uri Rosenthal was het debat van donderdag heel anders dan vier weken terug. ”Ik vond dat in dit debat een draai werd gemaakt van personen naar inhoud. Het was een heel andere sfeer.”

Door het stof
Het debat begon volgens politiek journalist voor de NOS Xander van der Wulp spannend. ”Het werd steeds wat gemoedelijker en iedereen is door het stof gegaan. Rutte heeft gezegd dat het kabinet de Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd, wel hadden ze anders over Kamerleden moeten praten. Daarna deden Hoekstra en Koolmees hetzelfde.”

De motie van wantrouwen werd tegen het hele kabinet heeft geen meerderheid gehaald. Volgens parlementair journalist bij WNL Marieke Smits zag je de deur bij verschillende partijen op een kier staan. ”Dat zag je in hun houding. Ze stonden er niet meer zo stevig in als Wilders of Marijnissen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oplossingen
Uri Rosenthal: ”Mensen hebben gekozen voor het brede midden met VVD, D66 en het CDA. Zij hebben bijna 75 zetels gehaald en daar moet dus nog wat bij. Ik hoop dat dat gaat gebeuren. Ik hoop dat een draai wordt gemaakt van persoonlijke aanvallen naar de inhoud en oplossingen. Die oplossingen moeten ook duidelijk naar voren komen in het verslag van Tjeenk Willink.”

Gaan we veranderingen zien in de bestuurscultuur? Marieke Smits: ”Ik denk wel dat we veranderingen gaan zien, maar echt niet alles gaat veranderen. Het gaat niet allemaal transparant en open worden. Dat bestaat niet in een wereld waar geregeerd moet worden. Ze zeggen zelf dat de coalitie-overleggen te klef zijn geworden, dus dat zal echt anders worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Smits, Uri Rosenthal en Xander van der Wulp terug. 

Vergelijkbare artikelen