Inge Bosscha: “Het kerkelijk gezag bepaalde voor mij wat de wil van god was”

Wat gebeurt er als je opgroeit in een orthodoxe geloofsgemeenschap, maar je je daar niet thuis voelt? Özcan Akyol werd opgevoed binnen het alevitisme, maar liet het geloof op latere leeftijd los. Om te horen hoe anderen hun afscheid hebben ervaren, gaat hij in de HUMAN-serie Vrijdenkers in gesprek met zes mensen die ook hun geloof hebben verlaten. 

Streng geloof 
Eén van de mensen die zich los heeft gemaakt van haar strenge geloof is Inge Bosscha. Zij groeide op in een gereformeerd vrijgemaakt gezin. “De vrijgemaakten zeiden dat ze het enige ware geloof waren. Dus ik dacht dat ik goed zat”, aldus Bosscha. In haar jeugd draaide het leven van Bosscha dan ook voornamelijk om haar geloof. “We stonden op en begonnen met bidden, dan bij het eten weer bidden, aan het einde van de maaltijd de bijbel lezen en danken en dan voor het slapengaan weer bidden.”

Kerkelijk gezag
Voor Inge begon de strijd met haar geloof toen ze in een slecht huwelijk zwanger werd en het huis uit vluchtte.  “Het was eigenlijk voor mijn kindje dat ik weg wilde. Dat gaf zoveel strijd binnen het kerkelijk gezag en mijn familie, want iedereen vond dat scheiden niet mocht.” Dat ging zo ver dat het kerkelijk gezag zelfs bij Inge op bezoek kwam. Özcan Akyol: “Ze kwamen haar vertellen dat ze er helemaal naast zat en gewoon terug moest komen.”

Wil van God
Bij die poging tot bekering bleef het niet. “Ik kreeg een ondertekende brief van mijn ouders en schoonouders of ik alsjeblieft van deze heilloze weg af wilde stappen.” Dat was ook het moment dat Inge doorkreeg dat er iets niet klopte. “Ik vond het heel gek dat het kerkelijk gezag voor mij bepaalde wat de wil van God was en dat zij dat beter wisten dan ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Özcan Akyol en Inge Bosscha terug.

Vergelijkbare artikelen