Jan Struijs: ”Bij de politie zagen wij de Koningsdagdrukte van te voren aankomen”

We mogen weer! Woensdag om klokslag twaalf uur werden door heel het land weer de eerste drankjes aan de klanten op de terrassen uitgeserveerd. Maar niet iedereen is daar blij mee. In de ziekenhuizen overheerst namelijk grote ontzetting over de drukte op Koningsdag. Kunnen we de drukte rond de terrassen wel regelen en handhaven? We bespreken het woensdag bij Op1 met Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond, de Haarlemse burgmeester Jos Wienen en hoofdverpleegkundige IC Amsterdam UMC Susanne Heijmenberg.

Volgens burgemeester van Haarlem Jos Wienen is het duidelijk waarneembaar dat het drukker in de stad is, dan als de terrassen niet geopend zijn. ”Er stonden hier en daar grote rijen, maar het ging heel gedisciplineerd. Mensen hielden zich goed aan de regels en vonden het heerlijk om weer op het terras te zitten.”

Gereguleerd 
Volgens voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is een te druk terras niet handhaven. ”Ik ben niet verrast dat het goed is gegaan op de meeste plekken. Ik was bang voor uitloop na 18:00 uur. We hebben veel meer vat op alles wat gereguleerd is.”

Jan Struijs denkt dat ook obers fungeren als een soort handhavers. ”De horeca heeft fantastische plannen gemaakt. Die obers zijn heel goed bezig door tegen gasten te zeggen: eindelijk zijn we open, houd u alstublieft aan de regels. De ondernemers hebben daar ook belang bij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Koningsdag
Op Koningsdag ging het in verschillende steden mis doordat het onder andere in parken veel te druk werd. ”Dat sloeg helemaal nergens op. Bij de politie zagen wij wat er op Koningsdag gebeurde aankomen. Mooi weer, Koningsdag en het was niet gereguleerd.”

Hadden de terrassen op Koningsdag ook al open moeten zijn? Jan Struijs: ”Dat weet ik niet, maar dan had je in ieder geval plekken gehad waar het gereguleerd was. Dan hadden wij dus veel minder handhavingsproblemen gehad.”

Ziekenhuizen
In de ziekenhuizen zijn ze verbijsterd over de grote drukte op Koningsdag. Verpleegkundige Susanne Heijmenberg kreeg er direct mee te maken. “Er werden mensen opgenomen die midden in de drukte hadden gestaan en corona bleken te hebben.”

Susanne Heijmenberg sprak met een collega-verpleegkundige over de Koningsdagdrukte. ”Wij worden hier zo knap chagrijnig van met z’n allen. En dat is echt niet omdat wij zo graag tussen die mensen hadden willen staan om feest te vieren. Wij weten wat de consequentie van dit is: over twee weken worden de aantallen in de ziekenhuizen echt niet minder. Dat is niet alleen op een IC, maar door het hele ziekenhuis en door heel Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Struijs, Jos Wienen en Susanne Heijmenberg terug. 

Vergelijkbare artikelen