Wouter Koolmees: “We hebben nooit tegen Kamerleden gezegd dat ze hun mond moesten houden”

Wat staat er in de geheime notulen uit de ministerraad? En wat betekent dit voor de formatie? Bijna een week nadat RTL Nieuws met explosieve onthullingen naar buiten kwam, komen we het vanavond eindelijk te weten. Maandagavond bij Op1: demissionair minister Wouter Koolmees, politiek verslaggever Joost Vullings en hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans over de notulen en de politieke consequenties.

Voermans heeft de kans gehad om de notulen te lezen en er vielen hem twee dingen vooral op. “Hoe er met de informatievoorziening naar de Kamer wordt omgegaan en hoe er gedacht wordt over de Kamer. Niet als een instituut dat tegenmacht moet bieden af en toe, maar iets dat gedisciplineerd moet worden.” Het instituut van de Kamer is er volgens hem ook om kritische vragen te stellen. “De coalitie is geen groep stemvee, ze moeten ook hun eigen kritische analyse kunnen ontwikkelen.”

“Je merkt gewoon een houding van een kabinet in deze zaak van ‘we zijn de boel aan het oplossen, dus loop ons nou niet voor de voeten’.” Aldus Joost Vullings. Volgens hem werd in de notulen duidelijk dat de oppositie best kritisch mag zijn, maar de Kamerleden van de coalitiepartijen niet.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

D66-lid Wouter Koolmees is het hier niet mee eens. “Er wordt de suggestie gewekt dat wij het met z’n allen hebben zitten tegenwerken om het probleem niet op te lossen, dat is gewoon niet waar.”

“Ik vind dat als je samenwerkt met vier partijen en samenwerkt om problemen op te lossen, dat je dan ook een verantwoordelijk hebt. We hebben nooit tegen Kamerleden gezegd dat ze hun mond moesten houden of geen kritische vragen mochten stellen. Maar we hebben wel verantwoordelijkheid gevraagd van mensen om nou mee te helpen met oplossen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter Koolmees, Wim Voermans en Joost Vullings terug.

Vergelijkbare artikelen