Schrijver Rutger Bregman over het vervolg op ‘De meeste mensen deugen’

Schrijver Rutger Bregman komt met een vervolg op ‘De meeste mensen deugen.’ Hierin gaat hij op zoek naar antwoord op de vraag: wat maakt een verzetsheld? In het nieuwe boek vertelt hij het levensverhaal van volgens hem één van de grootste verzetshelden van Nederland, Arnold Douwes. Bij Op1 vertelt Bregman hoe dit boek tot stand is gekomen.

“De meeste mensen deugen maar de meeste mensen zijn geen helden.” Voor zijn nieuwe boek ging hij op zoek naar een held. Hij vond deze in Arnold Douwes, een Nederlandse verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. “Hij was een man die in allerlei facetten niet goed functioneerde in de maatschappij.”

“Als je hem had verteld dat de meeste mensen deugen, had hij je keihard uitgelachen in het gezicht.” De meeste mensen wilde in die tijd geen onderduikers in huis nemen. “Hij vond de meeste Nederlanders lafaards.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rutger Bregman terug.

Vergelijkbare artikelen