Marion Koopmans, Mark Kramer en Devi Boerema over de versoepelingen en situatie in India

Nog twee dagen en dan gaan de terrassen eindelijk weer open, maar is dat wel veilig nu de Indiase variant op de loer ligt? Het demissionaire kabinet besloot dat er vanaf maandag geen vliegtuigen uit India meer mogen landen. Bij Op1 bespreken internist Mark Kramer, viroloog Marion Koopmans en voormalig correspondent in India Devi Boerema de nabije versoepelingen en de situatie in India.

Situatie in India
De Indiase variant is inmiddels al in twintig andere landen aangetroffen. Het valt haar vooral op hoe snel deze variant zich verspreid. “Het is veel minder duidelijk of er nou iets bijzonders met dit virus aan de hand is.” Er is volgens haar weinig verschil in besmettingscijfers tussen India en Nederland. “Als je naar de cijfers kijkt dan zijn die niet eens zoveel hoger dan in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Devi Boerema maakt zich veel zorgen. De cijfers zijn volgens haar totaal niet betrouwbaar in India. “Ik vind de data in India niet betrouwbaar op dit moment. De schattingen variëren tussen de zes en dertig keer zoveel dan gemeld wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Versoepelingen
Er zijn wisselende meningen in de horeca over de versoepelingen. Stefan de Haan is café-eigenaar en gaat woensdag niet open. “Het voelt gewoon niet goed.” Kan hij zich dit nog veroorloven? “Nee, eigenlijk niet. Het liefst zou ik gewoon open gaan en mijn gasten kunnen verwelkomen.” Horeca-ondernemer Herman Hell is ervan overtuigd dat de horeca wel veilig open kan. “Dat het zelfs onderdeel kan zijn van de strijd tegen corona.”

Ook Isabel van der Vleuten is blij dat ze weer open kunnen: “Wij gaan knallen. De reserveringen stromen binnen.” Het is volgens haar een stap in de goede richting. Ze snapt wel de twijfel van Stefan. “Het is natuurlijk wel raar, vooral als je de cijfers ziet. Ik snap dat, maar wij staan er anders in.” Stefan begrijpt dit ook, “maar ik vind het nog eng”.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Marion Koopmans, Mark Kramer, Devi Boerema en de café-eigenaren terug.

Vergelijkbare artikelen