Marieke Smits over het vertrouwen in politiek Den Haag: “Er wordt nu weer een handgranaat in de formatie gegooid”

Alle ogen zijn wederom gericht op demissionair premier Mark Rutte en zijn kabinet na het lekken van de ministerraadnotulen aan RTL Nieuws. Gaat Rutte de stukken openbaar maken? En wat betekent dit allemaal voor het politieke speelveld? Vanavond bij Op1 bespreekt parlementair journalist Marieke Smits of het vertrouwen in politiek nog hersteld kan worden. Ook Staatsrechtskundige Wim Voermans Schuift aan. Hij maakt zich zorgen en vindt dat de regering met te veel gemak met de noodwet omgaat. 

Belang
Volgens Marieke Smits is het allereerst de vraag wie er precies gelekt heeft uit de ministerraad. Dat is een strafbaar feit, dus het moet iemand zijn die er belang bij heeft. “Iedereen is tot geheimhouding verplicht. Het is niet nu te zeggen en het is echt speculeren wie dit gelekt heeft, maar dat iemand er een belang bij moet hebben, staat wel vast.” Volgens Smits kan het zo zijn dat iemand het te rustig vond worden rond de formatie. “Het werd natuurlijk wat rustiger met Tjeenk Willink en nu wordt er weer een handgranaat gegooid.”

Mark Rutte
Het is de vraag wat de explosieve onthullingen voor gevolgen hebben voor de formatie. Misschien kan demissionair premier Mark Rutte hier zelfs nog wel voordeel uithalen, aldus Marieke Smits. “‘’Het was alleen maar alle ballen op Rutte, maar nu zie je dat ook Kaag en Hoekstra betrokken worden bij de verpeste bestuurscultuur.” Toch denkt ze niet dat het lekken vanuit de VVD komt. “De VVD wil ook een vlotte formatie. Dat was net weer glad getrokken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Coronawet
Vervolgens gaat het aan tafel over de coronanoodwet. Die wet maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een avondklok in te stellen en om Nederlanders een mondkapje te verplichten, maar de wet loopt op 1 juni af. Volgens Wim Voermans is de hele wet opgesteld onder voorwaarde dat het tijdelijk zou zijn. “In het oorspronkelijke voorstel stond zes maanden en niet langer. Dat is toen aangepast naar drie maanden en één keer verlengen, maar ik maak mij er zorgen over dat die wet toch nog een keer verlengt gaat worden.

Sluipende verlenging
Maar waarom is het dan zo erg dat de wet misschien toch nog een keer verlengd gaat worden? Wim Voermans: “Als het gaat om vrijheid beperkende maatregelen moet je dat doen in een ordentelijk proces, waarbij het parlement er echt over een normale manier over meepraat en dan niet met een pistool tegen de borst. We moeten dit op een normale manier doen en niet via een sluipende verlenging.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wim Voermans en Marieke Smits terug. 

Vergelijkbare artikelen