Arts-microbioloog Jan Kluytmans: “Er is een kans dat je in het najaar weer problemen krijgt, daar moet je op voorbereid zijn”

Grote zorgen in de ziekenhuizen die bezwijken onder de druk van besmettingen en volle IC’s. Arts-microbioloog van het Amphiaziekenhuis, Jan Kluytmans houdt zijn hart vast en niet alleen voor nu. Het wordt volgens hem tijd dat iemand de regie neemt en in gaat zetten op komend najaar. Bij Op1 vertelt hij waarom dit wat hem betreft zo belangrijk is.

Vakantie
Ook in het ziekenhuis van Jan Kluytmans is de situatie ernstig. Er zijn geen IC-bedden meer over en er dreigt volgens de arts-microbioloog zelfs te moeten worden afgeschaald. “We zijn opgeschaald van 24 naar 38 IC-bedden, maar er komt vakantie aan en als ik nu nar de roosters kijk dan denk ik dat we zelfs moeten gaan afschalen.”

Orde van de dag
De situatie is natuurlijk verschrikkelijk, maar hoe komt het dat wij als samenleving na vorig jaar niet gewoon enorm hebben opgeschaald? ‘’Het lag ook in mijn verwachting om echt op te schalen en misschien zelfs een nieuw ziekenhuis te bouwen, maar als het rustiger wordt gaat iedereen toch weer over tot de orde van de dag. Iedereen denkt dat het dan voorbij is.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voorbereiden
Volgens Kluytmans moeten we ons erop voorbereiden dat we in het najaar toch weer problemen krijgen, want hier zijn we nog niet vanaf. “Met de vaccins is er echt perspectief, maar er is toch ook een kans dat je in het najaar problemen krijgt. Daar moet je wel op voorbereiden, want alleen dan kan je de klap opvangen.”

Lange termijn
Volgens Jan Kluytmans zou het goed zijn als we één iemand naar voren schuiven die naar de lange termijn gaat kijken. “Ik wil even de vergelijking met een oorlogssituatie maken. Daarin schuif je ook één generaal naar voren die een operatie gaat uitvoeren. Je moet het toch één geheel smeden.” Dat blijkt lastig en met 25 verschillende GGD’s is de structuur in Nederland ook niet heel erg gelukkig. “We moeten dan toch een keer met elkaar kijken of we dat niet ander moeten indelen”, Aldus Kluytmans.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Kluytmans terug.

Vergelijkbare artikelen