Renske Leijten: ”Het is voor mij geen verrassing dat dit kabinet niet voor openheid was”

Woensdag kwam RTL Nieuws met nieuwe onthullingen in de toeslagenaffaire. Het kabinet hield doelbewust informatie achter voor de Tweede Kamer en wilde dat kritische Kamerleden zoals Pieter Omtzigt zich koest zouden houden. SP-Kamerlid Renske Leijten en politiek commentator Joost Vullings vertellen woensdag over de pijnlijke onthullingen. Deed het hele kabinet mee met de Ruttedoctrine? En hoe moet het nu verder met de formatie?

Voor Renske Leijten kwam de onthulling van RTL Nieuws niet als een verrassing. ”Dat er in de Kamer is gesproken over te kritische Kamerleden en het nog niet naar buiten brengen van stukken, dat hebben we bij de ondervragingscommissie al geconstateerd. Dat ze hebben gezegd: ‘we gaan een motie niet uitvoeren’, dat was voor mij wel nieuw. Dat raakt echt aan de verhouding in de grondwet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Openheid van het kabinet
Doordat het kabinet heeft gekozen om die stukken niet naar buiten te brengen, kon de Kamer de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet eerder helpen. ”Dat vind ik het ergste. Wij hadden de problemen van de ouders veel eerder kunnen oplossen, als wij die stukken wel hadden gekregen. Dat vind ik echt heel erg.”

”Er is alles aangedaan om het ons in de Tweede Kamer en de wereld niet te laten weten. Daarmee is de oplossing die zo nodig was, er maar niet gekomen”, zegt Leijten. ”Er was echt een kabinet dat niet teveel wilde delen. Dat was ook gewoon beleid. Het is voor mij dan ook echt geen verrassing dat dit kabinet niet voor openheid was”, besluit Kamerlid voor de SP Renske Leijten.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Onthulling RTL Nieuws
Volgens politiek verslaggever voor EenVandaag Joost Vullings was veel van wat er bij de toeslagenaffaire mis is gegaan al bekend. ”RTL Nieuws laat met deze onthullingen eigenlijk de film zien van hoe het zo mis is gegaan. De lelijkheid daarvan slaat je in het gezicht. We zien nu hoe het zo mis is gegaan en dat maakt het nog veel erger om te zien.”

Joost Vullings: ”Premier Rutte heeft eerder in het debat gezegd dat hij alle conclusies overnam uit het rapport over de toeslagenaffaire, dus ook dat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd. Hij gaf één nuance: er zouden nooit politieke motieven een rol hebben gespeeld. Nu lezen we dus dat dat niet waar is. Volgende week zullen we een debat krijgen waar het wederom gaat of de premier gelogen heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Renske Leijten en Joost Vullings terug. 

Vergelijkbare artikelen