Diederik Gommers: “We kunnen nog 100 tot 150 bedden opschalen en dan gaan we naar code zwart”

Dinsdag werden voor het eerst in lange tijd versoepelingen aangekondigd. Een opluchting voor velen, maar gezien de besmettingscijfers die maar blijven oplopen, lijkt het ook een rare keuze. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en intensivist bij het Erasmus MC, neemt ons mee in de afwegingen en vertelt over de crisissituatie in de ziekenhuizen.

Gommers hoorde in de persconferentie van Rutte en De Jonge niet terug dat het Outbreak Management Team (OMT) – als het toch de verkeerde kant opgaat in de ziekenhuizen – nog op de rode knop kan drukken. ”Dat miste ik een beetje. Aan de andere kant: wij vragen aan het kabinet om ook naar andere partijen dan alleen het OMT te luisteren. Dat doen ze nu – misschien wel voor het eerst – dus moeten met elkaar het virus bestrijden.”

Situatie in de ziekenhuizen
Volgens Gommers moet iedereen zich nog even aan de maatregelen houden, want de finish is in zicht. ”We zien het in de verpleeghuizen al goed gaan en er wordt nu eindelijk veel gevaccineerd. Dat hebben we nog nooit gehad. Die vaccinaties gaan ons redden en dat tempo is belangrijk.”

In de ziekenhuizen is de situatie nog niet zo ernstig geweest, als op dit moment. Gommers: ”Tijdens de eerste golf viel alles stil, maar we hadden met elkaar afgesproken dat we de zorg hoe dan ook door laten gaan. Zeker voor mensen die schade oplopen als ze niet binnen zes weken geholpen worden. Nu zitten we op het punt dat dat niet meer lukt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug.

Vergelijkbare artikelen