ME-groepscommandant: “Je kan op alle beelden die rondgaan niet zien wat degene die aangehouden wordt gedaan heeft”

Al veertien weken achter elkaar staan ze oog in oog met coronademonstranten en relschoppers. Vanuit de samenleving klinkt kritiek op hun soms harde optreden, tegelijkertijd hebben ze te maken met intimidatie, in hun gezicht en online. Sectiecommandant van de Mobiele Aanhoudings Eenheid – ook wel Romeo’s genoemd – Jos van der Velden is er helemaal klaar mee. Ook groepscommandanten Michel en Michel vertellen over hun ervaringen op het Museumplein.

Er is vanuit de samenleving zo nu en dan veel kritiek op de Mobiele Aanhoudings Eenheid (ME) die niet altijd even vredelievend te werk gaan. Dat komt volgens groepscommandant Michel, omdat je op veel beelden niet de hele situatie kan inschatten. “Je kan op alle beelden die rondgaan niet zien wat degene die aangehouden wordt gedaan heeft en je weet niet wat de situatie is.” Daarnaast moeten de Romeo’s volgens Michel vaak snel terug naar hun voertuig om insluiting te voorkomen.

Dikke onzin
Toch staat in de kranten soms dat Romeo’s misschien wel zelf de rellen aan het uitlokken zijn. Daar is de collega groepscommandant van Michel, die toevallig genoeg ook Michel heet, het echter totaal niet mee eens. “Dat is dikke onzin. Ik doe dit al sinds 2007 en ik kan echt wel na elke inzet mezelf recht in de spiegel aankijken.” Sectiecommandant Jos van der Velden sluit zich aan bij de woorden van zijn collega’s. “Er wordt vaak ook veel gewaarschuwd door de politie. Op de beelden zie je alleen de aanhoudingen, maar niet de waarschuwingen die daarvoor al gedaan zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jos van der Velden, Michel en Michel terug.

Vergelijkbare artikelen