Marion Koopmans: “Een ernstige bijwerking van het Janssen-vaccin is nog tien keer zeldzamer dan van AstraZeneca.”

De EMA keurde dinsdag – na waarschuwingen – het Janssen-vaccin alsnog goed. Toch nam de vaccinatiebereidheid in Nederland sterk af vanwege een kleine kans op bijwerkingen bij onder meer het AstraZeneca-vaccin. Hoe krijgen mensen het vertrouwen terug om zich massaal te laten inenten en hoe staat het met de effectiviteit van de verschillende vaccins nu er sprake is van gevaarlijke mutaties? Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans en demissionair minister Hugo de Jonge vertellen hierover bij Op1.

Acht meldingen
Minister Hugo de Jonge had wel verwacht dat de EMA het Janssen-vaccin alsnog goed zo keuren na meldingen van trombose uit Amerika. “De EMA zou gaan kijken naar de gegevens uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse gegevens zijn eigenlijk heel erg beperkt, want men heeft slechts acht meldingen van bijwerkingen die vergelijkbaar zijn met de zeer zeldzame bijwerking die kan optreden na een prik met AstraZeneca.”

Tien keer zeldzamer
Die acht meldingen zijn op zeven miljoen prikken en volgens De Jonge is dat getal zo laag dat er geen aanleiding is om niet te gaan prikken. Marion Koopmans zit in de gezondheidsraad en is het helemaal eens met de woorden van de minister. “Met wat je nu hoort is een dergelijke bijwerking van het Janssen-vaccin nog tien keer zeldzamer dan van AstraZeneca.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kink in de kabel
Volgens Marion Koopmans moeten we er niet zomaar vanuit gaat dat er niks mis gaat. Alles is immers gebouwd op planningen en daar kunnen dingen in misgaan. “Het hoort bij de fase waar we nu in zitten. We zien nu dat de vaccinatieproductie echt vol op stoom komt, dat gaan we merken en daar gaan we plezier aan hebben. Maar daar kan soms ook iets in stagneren.”

Mutaties
Een voorbeeld van een mogelijke kink in de kabel zouden de nieuwe mutaties van het coronavirus kunnen zijn. Dinsdag kwam bijvoorbeeld weer de nieuwe Indiase variant naar voren. “Overal waar het virus heel veel circuleert zie je dat het virus verandert, die veranderingen hebben vaak een voordeel voor het virus. Het wordt wat besmettelijker of het ontsnapt een beetje aan de antistoffen.” Volgens Koopmans hoeven we ons toch geen grote zorgen te maken. Bij alle varianten waar nu metingen van zijn, werken de vaccins en de vaccinimmuniteit namelijk goed.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans en Hugo de Jonge terug.

Vergelijkbare artikelen