Hugo de Jonge: “Het verschil is vier miljoen prikken”

Tijdens de persconferentie werden meerdere versoepelingen aangekondigd. Zo wordt de avondklok vanaf 28 april geschrapt en gaan de terrassen weer open. Toch lijkt het een gekke keuze om te versoepelen, met de ziekenhuizen niet leger dan toen de avondklok werd ingesteld. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is vanavond bij Op1 te gast om uit te leggen waarom het kabinet toch besloot dat het tijd was om te versoepelen. Xander van der Wulp schuift aan met het laatste nieuws. 

Over de piek
Op dezelfde dag dat er voor het eerst in tijden weer echte versoepelingen werden aangekondigd, kreeg Nederland ook bijna de slechtste coronacijfers van het jaar te zien. Toch kan er volgens Hugo de Jonge versoepeld worden. “Je moet kijken naar de cijfers over een een iets langere periode en als je naar de cijfers over de hele week kijkt zie je dat het gestabiliseerd is. We verwachten dat we komende week gaan zien dat we over de piek heen zijn. Dat maakt dat een eerste voorzichtige stap mogelijk is.”

Vier miljoen prikken
Volgens De Jonge neemt ook de onzekerheid over de coronacijfers langzaam af, omdat de bescherming aan het toenemen is. “Het verschil met januari is 4 miljoen prikken en 4.5 miljoen mensen die inmiddels zelf een infectie hebben doorgemaakt en dus bescherming hebben opgebouwd. Die combinatie zorgt ervoor dat we in toenemende mate beschermd beginnen te raken. Daarmee neemt de onzekerheid over de golf af. Dat geeft het OMT ook duidelijk aan.”

Verschil
Toch is er wel degelijk een verschil tussen het advies van het OMT en het besluit van het kabinet. “Het OMT zegt dat we moeten wachten tot we de verwachte daling ook daadwerkelijk zien. Wij hebben het besluit nu al genomen, maar het gaat pas over een week in en dan acht ook het OMT dit verstandig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hugo de Jonge en Xander van der Wulp terug.

Vergelijkbare artikelen