Derk Sauer over Navalny: “Rusland is niet een land dat je met sancties op de knieën krijgt”

Vandaag werd bekend dat de Russische oppositieleider Aleksey Navalny wordt overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking, en staat volgens zijn artsen op de rand van de dood. Tweede Kamerlid Kati Piri en journalist Derk Sauer bespreken bij Op1 de spanningen tussen het Westen en Rusland.

Navalny is in hongerstaking omdat hem een medisch onderzoek door een vertrouwde arts geweigerd wordt. Dat is een Rusland een recht. “Dat hem dit wordt geweigerd is genoeg reden om achter hem te staan.” Aldus Derk Sauer. De Russische oppositieleider krijgt inmiddels voedingssupplementen toegediend. Betekent dit dat hij er weer bovenop komt? Dat zal volgens  Sauer niet een, twee, drie gebeuren. “Hij is al achttien dagen in hongerstaking en kwam natuurlijk niet gezond de gevangenis in.” Navalny was er al slecht aan toe toen hij aankwam in Rusland.

Massaprotest
Aanstaande woensdag probeert de achterband van Navalny een massaprotest op de been te zetten. Demonstreren is in Moskou is echter verboden. “Dat betekent dat het heel moeilijk is om op korte termijn honderdduizend mensen te mobiliseren.” Dat is volgens hem nog nooit gelukt. De tijd en locatie kunnen bijvoorbeeld pas één of twee uur van te voren bekend worden gemaakt zodat wegen niet worden afgesloten, en het openbaar vervoer niet wordt stilgelegd.

Nederlandse sancties

PvDA-Kamerlid Kati Piri hoopte dat er vandaag tijdens het overleg tussen Europese ministers van Buitenlandse Zaken meer sancties zouden worden opgelegd tegen Rusland. Ze wilde in ieder geval dat er duidelijk zou worden wat er zou gebeuren, mocht Navalny komen te overlijden. “Als we moeten afwachten tot de ministers van Buitenlandse Zaken weer samenkomen, dan leeft deze man misschien niet meer.” Welke sancties zou Nederland kunnen opleggen? Volgens Piri heeft het vooral zin om de oligarchen rondom Poetin te raken.

Volgens Sauer zouden sancties zoals deze niet per se heel veel veranderen, maar zou het wel een krachtig signaal afgeven. “Om eerlijk te zijn kunnen wij als Europa niet zo heel veel kan doen. Het is niet een land dat je met sancties op de knieën krijgt.” Dat zullen volgens hem uiteindelijk de Russen zelf moeten doen. “Dat neemt niet weg dat wij als Europa de plicht hebben om ons uit te spreken en met name onafhankelijke Russische journalisten moeten steunen om hun werk te kunnen doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Derk Sauer en Kati Piri terug.

Vergelijkbare artikelen